Tényleg le kell mondani a görög nyaralást, gáz van?

2015.06.19 07:51

Görögország napokon belül csődbe mehet, ráadásul akár az is előfordulhat, hogy a görögök az eurózónát is elhagyják. De mit jelent ez a Görögországba utazó turisták számára?

A görög kormány hosszú ideje tárgyal hitelezőivel, amennyiben nem tud megegyezni hitelezőivel, úgy csődöt jelenthet.

A csődnek több formája is lehetséges - írja a Pénzcentrum. Amennyiben a csőd rendezett formában megy végbe, úgy az ország maradhat az eurózónában, ebben az esetben a turisták nem érezhetnek változást egy Görögországi nyaralás alkalmával. Illetve hosszú távú gazdasági hatásokkal sem kell számolnunk.

A legkevésbé valószínű forgatókönyv, hogy a csőddel együtt a görögök kilépnek az eurózónából, ez pedig hosszan tartó tőkekorlátozásokkal járna. Ebben az esetben valóban előfordulhat, hogy a szigorúbb szabályok bevezetése miatt, a görög bankok napokra bezárnának, az ATM-ekben pedig korlátoznánk a lehetséges készpénzfelvétel mennyiségét.

Az Athéni nagykövetség tájékoztatása szerint a hitelezők és a görög kormány között folyamatosan zajlanak az egyeztetések. Mindkét fél próbál megoldást találni a problémára, ezzel elkerülve a legrosszabb forgatókönyvet. Ugyanakkor, még egy esetleges államcsőd esetén is kicsi a valószínűsége annak, hogy Görögország azonnal kilépjen az euróövezetből, és visszatérjen a drachmához - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Külgazdasági- és Külügyminisztérium.

Elmondásuk szerint Görögország a korábbi időszakoz hasonlóan biztonságos, és a hírek ellenére továbbra is folyamatosan érkeznek külföldi turisták. "A Görögországba utazni kívánó magyar állampolgároknak mindazonáltal azt javasoljuk, hogy a bank- és hitelkártyák mellett megfelelő mennyiségű készpénzt (eurót) is vigyenek magukkal az útra" - tette hozzá a Külügyminisztérium.

ma.hu