Tényleg lenne értelme vasárnap a félnapos boltzárnak?

2022.07.06 17:06

A szakszervezet javaslatát elemezte egy kereskedelmi szakoldal.

 
A Fidesz-kormány egyik – szokatlan módon elismerten – legsikertelenebb döntése volt a vasárnapi boltzár. Az egy év után egyik pillanatról a másikra megszüntetett intézkedés felélesztésére tett most javaslatot a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A KASZ egészen pontosan egy 2019-ben már bedobott ötletét melegítette fel, miszerint a heti hétnapos nyitvatartás helyett vasárnap az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva, ami elősegítené azt, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokra, mégis csökkenne a munkaterhelés. Egy ilyen változtatáshoz a kereskedelmi törvény módosítása lenne szükséges, ami annak fényében kétséges, milyen heves reakciókat váltott ki a vasárnapi boltzár.
 
A blokkk.com kiskereskedelmi szakportál a hírre írott kommentárjában kiemeli: vasárnap nem kötelező nyitva tartani, a boltok többsége most is zárva tart, a 119 ezer élelmiszer-, iparcikk- és járműkereskedelmi boltból nagyjából 25 ezer nyit ki a hét utolsó napján is. A déli zárás sokak esetében azt jelentené, hogy mindössze 2-3 óra kedvéért kellene kinyitni az üzletet. Arra is felhívja a figyelmet az írás, hogy a vasárnapi munka után 100 százalék pótlék jár a dolgozóknak, aminek a jelentős része elveszne, miközben mégis dolgoznának. Ráadásul az egyenletesebb munkaterhelést sem segítené egy ilyen lépés, hiszen a heti két szabadnap ugyanúgy jár azoknak is, akik vasárnap csak fél napot dolgoznak.
 
A blokkk.com szerzője azt is cáfolja, hogy rosszabb lenne az ágazatban a munkaerőpiaci helyzet, mint korábban: míg a legfrissebb adatok szerint hatezer a betöltetlen álláshelyek száma, 2019 első negyedévében 6,7 ezer volt. „Pont ilyenkor kell előjönni egy üzemidőt faragó, érdemben a jelzett munkaerőhiány enyhítését nem segítő javaslattal?” – utal a szerző arra, hogy a Covid-lezárások után újabb bajok jöhetnek a gazdaságban.
 
A szakportál ugyanakkor felhívja a figyelmet arra: a boltok igencsak megosztottak a kérdésben, van, aki szívesen tart nyitva, van, aki eddig sem nyitott ki vasárnap. A hvg.hu nemrég beszélt olyan kisboltossal, aki elsősorban nem is a munkaerőhiány miatt fontolgatta a vasárnapi bezárást, inkább amiatt, mivel korábban a hét többi napjához képest magasabb forgalmat tudott bonyolítani vasárnap az ekkor szívesebben vásárolt drágább termékeknek köszönhetően, ám a drágulás óta az emberek leszoktak erről, így nem éri már meg annyira a nyitva tartani. 
 
hvg.hu