Termékbemutatók: szigorúbb fellépést várnak

2015.08.21 18:11

Hitelfelvételbe hajszolják a fogyasztót, bizonytalan eredetű terméket adnak el több százezer forintért, majd eltűnnek, amikor a vásárló kapcsol, hogy átverték – így foglalható össze a tisztességtelen árubemutatós cégek tevékenysége. A piac egyik szereplője szerint az eddig tervezettnél határozottabb tiltásokra van szükség.

A nyáron ismertetett kereszténydemokrata törvénymódosító javaslatnál szigorúbb fellépést sürget egy magyarországi piaci szereplő, amely lapunknak vázolta, miért indokolt sürgősen fellépni a csalók ellen. A termékbemutatók során ugyanis gyakran olyan komoly visszaélések történnek, amelyek elsősorban a nyugdíjasok ellen irányulnak, s nagyrészt az egészségüket féltő embereket sodorják anyagilag lehetetlen helyzetbe. Óriási károkat okoznak az ilyen, gyors pénzszerzésre szakosodott cégek a tisztességes vállalkozásoknak és a vásárlóknak – fogalmazott a Napi Gazdaságnak Kuti Attila.

A Standard Products and Solutions Kft. ügyvezetője szerint az éves szinten milliárdos nagyságrendű forgalmat elérő piacon több az olyan társaság, amely általában addig működik, amíg nem érik tetten. Az újságokban, szórólapokon, telefonon hirdetett bemutatók termékeinek háromnegyede nem valós márkájú, vagyis a hangzatos név mögött általában a távol-keleten gyártott, silány minőségű, néha veszélyes árucikkeket kínálnak. A kóklerek jellemzően nem nyújtanak hiteles tanácsadást, inkább magukat szakértőnek kikiáltó üzletkötők agitálják a megjelenteket, meggyőzve őket a drága árucikk egészségmegőrző hatásairól. Ezek az értékesítők valótlanságokkal és kedvezőnek tűnő hitelkonstrukciókkal palizzák be az ügyfelek többségét. Ehhez képest jellemző, hogy a vásárlás után nem tartják be a jogszabály által a fogyasztónak biztosított elállási határidőt, szervizszolgáltatást, illetve ügyfélszolgálatot sem üzemeltetnek. Sőt, az sem ritka, hogy egy nagyobb eladási hullám után nevet, telefonszámot cserélnek, hátrahagyva több száz átvert fogyasztót – ismertette az ügyvezető, aki szerint a legfőbb probléma az, hogy a csalók általában egy lépéssel a jogszabályalkotó előtt járnak. Legújabban például a más társaságok által már eladott termékek másodkézből történő értékesítését ígérik, amiért több tíz-, sőt százezres nagyságrendű díjakat szednek be a termék tulajdonosától, majd eltűnnek a pénzzel anélkül, hogy vállalásukat teljesítenék. Emellett egyre többen magánlakásokba jelentkeznek be alkalmi termékbemutatók megrendezésére, ahol nem ellenőrizhet a fogyasztóvédelem.

A Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezésére az ősszel tárgyalja a parlament azt a törvénymódosító csomagot, amelyik szigorúbb keretek közé szorítaná az évente több ezer fogyasztónak kárt okozó társaságokat. A javaslat három törvényt érint: módosulhat a kereskedelemről szóló szabályozás, illetve a gazdasági reklámtevékenységről és a hitelintézetekről szóló előírások. Így például a jövőben állandó ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk az árubemutatós termékértékesítést folytató vállalkozásoknak, és az ilyen cégek közvetlenül nem nyújthatnak fogyasztói hitelt. Tilos lesz az ajándékjuttatás és az ajándéksorsolás reklámja is, mivel jelentős mértékben ezek miatt népszerű ez az értékesítési forma.

A lapunknak nyilatkozó vállalkozó szerint azonban további korlátok bevezetése is indokolt lenne. Így például jegybanki engedélyhez kötnék a tevékenységet a hitelek közvetítése miatt, emellett szigorú bejelentési kötelezettséget és engedélyeztetési eljárást írnának elő az értékesítésre szánt termékek, valamint az alkalmazott eladási módszerek ellenőrzésére. Az egészségmegőrző árucikkek eladóinak kötelező orvosi hátteret kellene biztosítania az előadásokon, illetve magát a termékbemutatós tevékenységet államilag elismert (OKJ-s) képzettséghez kötnénk. Ma ugyanis már az általános iskolát elvégző, erkölcsi bizonyítvány híján lévő vállalkozó is végezhet termékeladást – jegyezte meg Kuti Attila, aki szerint az is segítené a piac tisztulását, ha minimum 5 millió forintos törzstőkével lehetne csak termékbemutatós céget alapítani, illetve ha a direkt értékesítőknek kötelező kamarai tagságot is előírnának, ami az engedélyeztetésben is szerepet kapna.

napigazdasag.hu