Tesztelték az idősávot, így vizsgáztak a boltok

2020.11.25 11:16

Első nap többen körbejárták fél Budapestet, hogy megnézzék: betartják-e a vásárlók, és betartatják-e a boltok az új idősávokat?

 
– Elnézést, sajnos Ön most nem mehet be az üzletbe, 9 és 11 óra között csak a 65 év felettieknek van nyitva az üzletünk – mondta egy nagyon udvarias bolti alkalmazott az egyik budapesti Aldiban kollégánknak tegnap reggel 9.05-kor. Egy patikában ugyanígy jártunk 10 perccel később: – Ne haragudjon, hölgyem, ez most az időseknek fenntartott idősáv, kérjük, jöjjön vissza 11 óra után! – mondta a szintén nagyon udvarias gyógyszertáros.
 
Elmondta a véleményét az idősek vásárlási idősávjáról Fodor Zsóka is
 
A színésznő elmondta, hogy örül az intézkedésnek, de a saját korosztályában felmerülő problémákról is beszélt, amit a rendelet is generál.
 
 
Fodor Zsóka a Blikknek elmondta még: örül, hogy van egy kijelölt időszak, de hozzátette, hogy ő szeret akkor vásárolni, amikor kedve tartja. Igaz, ez nagyrészt egyébként is a délelőtti időszak, mert minden délután alszik egyet, ez az egyik titka annak, hogy ilyen fitt és fiatalos - tette hozzá.
 
"Biztos lesznek olyanok, akik emiatt sokkal jobban érzik magukat, de valószínűleg sok konfliktust is szül majd" - vélekedett az intézkedésről, majd hozzátette: a fiatalok és idősek ellentétére gondol.
 
"Sajnos, sokakról a korosztályomból még azt is el tudom képzelni, hogy kárörvendően mennek majd be a boltba, mert akkor csak ők lehetnek ott. Ez nem biztos, hogy jó" - fogalmazott.
 
 
Tegnap már hatályba lépett a kormány új rendelete a vásárlási idősávokról. Úgy tűnik, tavaszal már sikerült megszoknunk, hogy van ilyen, mert tegnap délelőtti körsétánk során szinte alig találkoztunk 9 és 11 óra között olyan fiatalabb vásárlókkal, akik nem tudtak az új szabályról és be akartak menni, és egyetlen üzletbe sem engedték be 9 és 11 óra között kollégáinkat.
 
Egy éve álmunkban sem gondoltuk volna, hogy maszkban fogunk járni, és nem mehetünk akármikor boltba – de úgy látszik, mindent túl lehet élni és meg lehet szokni – így ezt is…
 
KISOKOS: íme a pontos szabályok
Mikor vannak “védett” idősávok, amikor csak a 65 év felettiek vásárolhatnak?
 
Hétköznap: 9-11 óra között
 
Hétvége: 8-10 óra között
 
Az idősek máskor is vásárolhatnak?
 
Igen, saját felelősségükre bármikor, számukra nincs megkötés.
 
Milyen üzletekben érvényesek ezek a védett idősávok az időseknek?
 
élelmiszerüzletekbe
illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletekbe
gyógyszertárakba, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekb
 
A 65 év alattiak mikor vásárolhatnak?
 
Hétköznap: 9 óra előtt vagy 11 óra után
 
Hétvégén: 8 óra előtt vagy 10 óra után
 
Kinek a felelőssége mindez?
 
A bolté. Az üzletnek kell gondoskodnia, hogy a védett idősávban csak az idősek vásároljanak. Ha egy vevő nem akarja betartani a szabályt, a bolt értesítheti a rendőrséget.
 
forrás: metropol.hu / atv.hu / blikk.hu