Tiltakozást váltott ki a perkátai Horthy-szobor terve

2017.05.12 15:42

Tiltakozik a perkátai Horthy-szobor felállítása ellen a Raoul Wallenberg Egyesület. A szervezet elnökségének közleménye szerint „megdöbbenéssel értesültek” arról, hogy a Fejér megyei Perkátán, magánszemélyek kezdeményezését felkarolva a helyi, fideszes vezetésű önkormányzat támogatja Horthy Miklós egykori kormányzó szobrának felállítását.

Az egyesület elnöksége szerint a község vezetői figyelmen kívül hagyják, hogy Horthy Miklós felelős több százezer magyar haláláért, valamint azért, hogy az országot belevitte a világháborúba, amely szintén több százezer magyar katona halálát eredményezte. „Egy falu felelős vezetése nem bújhat el a mögé, hogy a településen senki nem fejezte ki tiltakozását a szobor felállítása ellen” – írják a közleményben, amelyben azt kérik, az önkormányzat változtassa meg döntését.
 
A szobrot május 20-án avatják fel, a meghívóból kiderül, hogy az ünnepségen beszédet mond Murányi Levente '56-os forradalmár, korábbi jobbikos képviselő, Hegedűs Lóránt református lelkész, korábbi MIÉP-es képviselő, illetve Mészáros István, aki az Új Magyar Gárda főkapitányának nevezi magát. Somogyi Balázs fideszes támogatással megválasztott polgármester szerint a képviselő-testület többsége a „szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságára” hivatkozva támogatta a kezdeményezést.
 
A szoborállítás ellen korábban tiltakozott az MSZP is, amely közleményében Orbán Viktor miniszterelnökön kérte számon a döntést. Idézték Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ös szavait, amely szerint a kormány nem támogathatja olyan politikus szobrának felállítását, „aki együttműködött az elnyomókkal”. „Ezek szerint Orbán Viktor nem mondott igazat, ugyanis a Horthy-szobor felállítását a Fidesz egyöntetűen támogatta Perkátán” – írta a párt közleménye.
 
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön is azt mondta: a magyar kormány nem kíván szobrot állítani a kormányzónak 1944. március 19. (a német megszállás) utáni szerepe miatt, de nem vonhatja el annak jogát, hogy egy közösség szobrot állítson neki.
 
mno.hu