Tiltakoznak a bérmegállapodás és a korengedményes nyugdíj szabályozása ellen a közszféra szakszervezetei

2014.12.30 18:58

Megroppant szolidaritás, magára hagyott közszolgálat - A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezető tisztségviselőinek nyilatkozata, amely szerint a közszféra szakszervezetei elfogadhatatlannak tartják a héten elfogadott bérmegállapodást.

Csalódottak a közszolgáltatásban dolgozók a versenyszféra szakszervezetei és a kormány között kötött meállapodás miatt. Az oktatás, az egészségügy, a szociális és kulturális szféra, a közigazgatás, a rendvédelem és más közszolgáltatások 690 ezer munkavállalóját képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fórumának az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye szerint megkötött bérmegállapodás "csonka" maradt, a nélkülük lefolytatott tárgyalásokat követően részvételünk nélkül aláírt megegyezés tényét és tartalmát pedig egyaránt elfogadhatatlannak tartják.

Ahogy a közleményben olvasható: "Nincs egy hónapja, amikor a versenyszféra munkavállalóit képviselő szakszervezeti vezetők (december 11-én) még arról beszéltek, hogy a szakszervezetek csak csomagban, a béremelés kívánt mértéke mellé vett kérdésekkel együtt egyezhetnek meg a munkáltatókkal és a kormánnyal. Akkor még feltételnek látszott, hogy a közszféra képviselőit bevonják a minimálbérről folytatott egyeztetésbe. A csomag része volt - a megegyezés feltételeként - a sztrájkszabályozás, a Munka Törvénykönyve, a cafetéria és a korengedményes nyugdíj szabályozásának felülvizsgálata.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) korábbi álláspontja is az volt, hogy a csomag elutasítása esetén csakis 5 százalék feletti minimálbér emelés és ugyanekkora mértékű bérajánlás fogadható el. A MaSZSZ határozott véleménye szerint a 3 százalékos béremelés mellett nincs semmiféle bérfelzárkóztatás, egy ilyen ajánlat elfogadhatatlan, a minimálbérnél pedig 2017-ig évente 4.0-4.5 százalék emelés csak ahhoz lenne elég, hogy annak nettója elérje a létminimum 80 százalékát. A mi törekvésünk - a dolgozói szegénység felszámolása érdekében - nem lehet más, mint a 100 százalék, a minimálbér nettó összegének a létminimumhoz történő igazítása" - írja a SZEF.

A szervezet azt is nehezményezi, hogy a kormány a pedagógusok bérképzését - egyeztetés nélkül - leválasztotta a minimálbérről, ezzel a SZEF szerint átlagosan évente 60 - 120 ezer forint növekménytől fosztotta meg őket. "A kormánytisztviselők helyzetét - a korábbi ígéreteket megváltoztatva - csak 2016 közepétől kívánja rendezni a kormány, miközben közel félmillió közszolgálati munkavállaló hetedik éve nem kapott fizetésemelést. Ők keresetük reálértékének egyharmadát elvesztették. Ezért követeltünk azonnali 5 %, de minimum 10 ezer forint fizetésemelést január elsejétől mindenkinek!"

"Ez a megállapodás a társadalom egészének működését, reprodukcióját és életminőségét szolgáló közszolgáltatásokat végző munkavállalók cserbenhagyását, a munkavállalói szolidaritás megroppantását jelenti. Ezzel segédkezet nyújtottak ahhoz a politikához, amely a jövedelmeket a felső kereseti csoportok felé kormányozza, dolgozói szegénységbe dönti a munkavállalók millióit és egyre kevesebb forrást biztosít a közszolgáltatások finanszírozására" - írják a közszféra szakszervezetei, amelyek a közlemény szerint éppen a történtek tükrében bizonyítva látják a közszolgálati szakszervezeti egységtörekvések indokoltságát. "Az erőinket megosztó hatalmi politika elleni összefogás nélkül nem tudjuk megállítani a jelenleg egyre gyorsuló folyamatot, amely a teljes közszolgáltatási szektor összeomlásával fenyeget, s dolgozók százezreinek életét teszi kilátástalanná."

napigazdasag.hu