Tiltakoznak a korkedvezményes nyugdíj megszűntetése ellen a Vasasok

2015.01.08 18:46

Az érdekegyeztetés fontosságára hívta fel Orbán Viktor figyelmét a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöksége abban az állásfoglalásban, amelyet a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó új szabályok megalkotásának évek óta tartó elodázása miatt fogalmaztak meg.

Balogh Béla, a szakszervezet elnöke szerint 2014. december 31-ével megszűnt annak a lehetősége, hogy az egészségre ártalmas munkakörben dolgozók újabb kedvezményre jogosító időt szerezzenek.Mindez annak ellenére történt, hogy a korkedvezmény átalakítására vonatkozóan a szakszervezetek kezdeményezésére születtek olyan kormányzati koncepciók, amelyek egy új, a kockázatértékelésre és felülvizsgálatokra alapozó rendszert tartalmaztak.

A kohászat-öntészet területén olyan egészségkárosító és a szervezetet fokozottan igénybe vevő munkák vannak, amelyek az átlagosnál lényegesen gyorsabban elhasználják az emberi szervezetet. Emiatt tiltakoztak évek óta és hallatták hangjukat a korkedvezményes nyugdíj rendszerének megszüntetése ellen, azt is belátva, hogy a régi szabályozás felülvizsgálatra szorul.

A szakszervezet semmitmondónak és a valódi megoldás keresését elodázónak tartja a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma decemberi megállapodásában szereplő (Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter) kijelentést, hogy a különösen nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javításáról, figyelembe véve a korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetését is jogszabályi garanciát kell adni.
A 2015-ös költségvetésben már nem szerepel a korkedvezmény biztosítási járulék fizetési kötelezettsége, a korkedvezményre jogosító szolgálati idő szerzése 2014. december 31-ével megszűnt, és mintegy 70 ezer ember azóta is ártalomnak kitett munkahelyeken dolgozik.

mti.hu