Tisztelt betegek! – Mostmár tényleg megindul a járóbeteg-ellátás B-A-Z. megye kórházaiban!

2020.05.14 16:21

Április 29-e óta a járványkórházban ellátott koronavírusos betegek száma napról napra csökken, s a szervezett, tudományos célú szűrővizsgálat előzetes adatai alapján a lakosság átfertőzöttsége alacsony. A járóbeteg rendelésekre vonatkozó információkat táblázatos formában összegezték.

 
 
Révész János főigazgató kérése a következő:
 
- a Magyarország Kormánya által meghozott veszélyhelyzeti, járványügyi intézkedéseket változatlanul tartsák be!
 
Ne feledjék, hogy a járványügyi helyzet javult, azonban a koronavírus jelenléte nem szűnt meg és a kockázatok csökkenése ellenére a veszélyhelyzet továbbra is fennáll.
 
- Mielőtt felkeresik a kórházat, feltétlenül tanulmányozzák a 2020. május 11-én közzétett közleményben ismertetett eljárásrendet.
 
- A rendelések táblázatos formában történő áttekintése során a betegfogadási rendre nézve három jelzést fognak találni:
 
1. Sürgős: Ezeken a rendeléseken a Mentőszolgálat, egyéb betegszállító szervezetek, illetve a sürgősségi külső beutalások útján megjelenő betegeket fogadják, továbbá néhány egyéb, a szakma által sürgősnek minősített esetben szakorvos irányíthatja ide a beteget. Sürgősségi panaszaik esetén a Sürgősségi Osztályon történjen jelentkezzenek.
 
2. Belső beutalási rend szerint: Ezek a járóbeteg rendelések olyan speciális tevékenységeket folytatnak, ahová a kórház fekvőbeteg osztályai és járóbeteg rendelései irányíthatnak pácienseket a saját belső előjegyzési rendszerükön keresztül.
 
3. Telefonos konzultációval bíró rendelések: A rendelések döntő többségét ez az ellátási forma képezi, itt a betegek megjelenése előtt feltétlenül történjen telefonos konzultáció, enélkül a rendelés nem látogatható.
 
A jelenlegi ellátási rend elsődleges célkitűzése a kapacitások növelése - a maximális betegbiztonság és dolgozói biztonság fenntartása mellett. Ez az eljárási rendszer tehát átmeneti, még messze nem jelenti a kapacitások teljes körű visszaállítását.
 
Külön öröm viszont az, hogy – élve a bővítési lehetőséggel – a szívműtött és az infarktuson átesett betegek rehabilitációjának érdekében a Szent Ferenc Tagkórházban hétfőtől újraindulhat a (korai) kardiológiai rehabilitációs ellátás. (Elsőként az osztály kizárólag a kardiológiai osztályról és a szívsebészeti cetrumokból fogad beteget.)