Titkos hangfelvétellel akart pert nyerni Ózd jobbikos polgármestere

2017.01.24 11:06

Janiczak Dávidot jogerősen is elítélték, folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétsége miatt. Ózd jobbikos polgármesterének perében előkerült egy titkos hangfelvétel, ami mostanság nem ritka esemény a város politikai életében. Meg fognak lepődni, hogy ki hallgatott le, mikor és kit.

Titkos hangfelvétellel akart pert nyerni Ózd jobbikos polgármestere

Titkos hangfelvétellel akart pert nyerni Ózd jobbikos polgármestere

A Jobbik alelnökét a korábbi fideszes városvezetés kabinetfőnöke, Vitális István perelte be, miután a frissen megválasztott polgármester 50 millió forint közpénz „eltűntetésével” vádolta meg. „Hogy ilyen mértékű rablás soha többé ne valósulhasson meg Ózdon, ezért folytatjuk az elszámolást és megtesszük a szükséges lépéseket” – ígérte választóinak és nem kért bocsánatot állításaiért.

Vitális perelt, és a Miskolci Törvényszék most hagyta jóvá az Ózdi Járási Bíróság első fokú ítéletét, amely kimondja Janiczak bűnösségét. A másodfoknak úgy látszik sok volt az egy év próbára bocsátás, ezért a határozatot annyiban megváltoztatta, hogy a feltételes elítélés helyett megrovásban részesítette a polgármestert.

Csupasz tények

A témát itt le is zárhatnánk, ha szilveszterkor Janiczak Dávid nem posztol magáról egy ádámkosztümös felvételt, amint irodájában ülve éppen kiborul bizonyos titkos felvételek miatt, amelyek a világhálón váltak hozzáférhetővé.

    „Hónapokon keresztül ismeretlenek aljas szándékkal illegálisan lehallgattak a polgármesteri irodámban. Felvételeket készítettek az ott elhangzott bizalmas, sokszor szenvedélyes, kontroll nélküli beszélgetésekről”

– írja a félmeztelen városvezető, miközben önmagáról szóló himnuszában heroikus küzdelmet folytat a városért és az ellenzék ellen, akik nem átallják ilyen nemtelen eszközökkel is befolyásolni a választói akaratot.

A januárt ismét a „lehallgatási botrányról” szóló sajtótájékoztatóval kezdte, ahol kiderült, hogy a Jobbik egységesen támogatásáról biztosította, ő pedig még az óévben büntető feljelentést tett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon. A nyomozók azóta állítólag több informatikai eszközt is lefoglaltak, és szakértőt rendeltek ki.

Janiczak elmondta az újságíróknak, hogy a hozzá eljutott információk alapján a felvételeket egy, a korábban a Fideszes polgármester apparátusában dolgozó személy készíthette. Továbbá: ő maga senkit sem hallgatott le.

    Csakhogy a hozzáférhető felvételeken hallható, amint elismeri, miként tett erre kísérletet egy diktafonnal, amit az ózdi pártirodába rejtett.

Mindez úgy derült ki, hogy decemberben egy korábbi jobbikos aktivista kereste fel az irodájában, és a titkos felvételekről mesélt neki, de nem adta át a – hozzá is állítólag véletlenül került – hanganyagot. A polgármester erre feljelentette a jobbikos aktivistát, mire az aktivista is feljelentette Janiczakot, mivel szerinte a polgármester tiltott adatszerzést követett el a lehallgatás kísérletével.

A szokás hatalma

A Janiczak ellen indított és csütörtökök lezárult rágalmazási perben a polgármester ügyvédje az egyik bizonyítási indítványában egy védence által csatolt hangfelvétel leiratát küldte meg a bíróságnak. A felvételen hallható párbeszéd ideje és helye is konkretizálható: a 3 fős megbeszélés 2011-ben zajlott az akkori fideszes polgármester irodájában, tehát ugyanott, ahol Janiczak félmeztelenül pózol.

https://magyaridok.hu/wp-content/uploads/2017/01/02_janiczak_facebook-780x516.jpg

Jelen voltak: Fazekas Zoltán alpolgármester (Fidesz-KDNP), Vitális István kabinetfőnök (Fidesz-KDNP), és Janiczak Dávid külső bizottsági tag, a helyi Jobbik alapszervezet alelnöke. Arról beszélgetnek, hogy minekutána a kampány véget ért és a Fidesz lesöpörte a Jobbikot, jó lenne, ha alábbhagynának az indulatok. A beszélgetést a három férfi valamelyike rögzítette, és 5 évvel később, 2016 májusában a jobbikos polgármester ügyvédje bizonyítékként nyújtotta be védence igazának alátámasztására.

A bíróság ugyan elutasította a vádlott indítványát, de azért azon érdemes egy kicsit elidőzni, hogy hogyan kerülhetett Janiczak birtokába ez a hanganyag. Nyilván nem politikai ellenfeleitől kapta, akik közül Fazekas 2013-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt, Vitálissal pedig épp’ perben álltak.

    Pusztán a logika szabályai szerint leginkább az valószínűsíthető, hogy a beszélgetés időpontjában 24 éves, feltörekvő tehetség magnóval a zsebében érkezhetett a fideszes városvezetéssel folytatandó egyeztetésre.

Nem emlékszik

Janiczak Dávid megkeresésünkre először nem tartotta a per tárgyához szorosan kötődő kérdésnek a hangfelvétel eredetét, ám miután rávilágítottunk, hogy hasonló titkos hanganyagok miatt villantotta meg az internet népe előtt meztelen felsőtestét, elismerte, hogy valóban benyújtottak a bíróságnak egy beszélgetésről készült leiratot. Mint mondja, arra már sajnos nem emlékszik, hogy hogyan került hozzá a felvétel, de biztosan tudja, hogy azt soha nem használták fel.

Szobota Zoltán
atv.hu