Tíz év pereskedés után bukott a magyar állam

2020.01.16 06:19

Elkészülhet a végszámla a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kiadásairól. A közel tízéves késlekedés oka, hogy eddig tartottak a zárást követő perek a magyar állam és a magyar részvételt bonyolító cégek között. A "gyorsmérleg" kedvező, mindössze 3 milliárd forint alatti összeget mutat, miközben a milánói expo ennek háromszorosába "fájt", az idén kezdődő dubaji pedig minimum a sanghaji kilencszerese lesz majd.

 
A 2010 májusában kezdődött expo magyar pavilonjának terve a korábbi kiállításokhoz hasonlóan vihart kavart itthon. Az épület elkészítésére és a fél évig tartó üzemeltetésre a Genexpo 2010 Hungary Kft. kapott megbízást. A cég még 2009-ben nyerte meg a rákövetkező évben megtartott Sanghaji Világkiállítás 1000 négyzetméteres pavilonjának kivitelezéséről és hat hónapon át tartó üzemeltetésére kiírt nemzetközi tendert - írja a Napi.hu.
 
A Genexpon kívül másik két szereplő is adott be pályázatot, a Mac-Line Hungary Kiállításszervező Kft. és a MAHIR kiállítás és rendezvény Kft. A Genexpo Kft. által megnyert pályázatot követően egyikük sem emelt kifogást.
 
A szerződés szerinti vállalkozói díj keretösszege bruttó 2,6 milliárd forint volt, amelyből végül csak 2,1 milliárdot használtak fel - de a kiállítást követő összegzés szerint ebből csupán 1,65 milliárdot fizettek ki a résztvevő fővállalkozóknak illetve a Genexpo alvállalkozóinak. 
 
Az alkalmazottak figyelmeztető sztrájkot is tartottak, sőt komolyan felvetődött a pavilon idő előtti bezárása is.
 
A pénzügyi viták eredményeként végül a kormány 451 millió forintot nem fizetett ki a benyújtott számlákból, majd hosszas vizsgálódás és egyezkedés kezdődött. A Genexpo 2010 Hungary Kft. az alvállalkozók részére engedményezett 350,6 millió forintos követelést, amelynek egy részét a Magyar Állam közvetlenül kifizette néhány alvállalkozónak és azok alvállalkozóinak. Kifizetetlen maradt viszont egy 360 milliós "csomag".
 
Ennek kétharmadát egy alvállalkozó külön eljárásban perelte az államtól, harmadát pedig a Genexpo. Az utóbbi per még 2017. év végén, az előbbi pedig tavaly decemberben zárult le - immár jogerősen. A költségvetés kiadása így a 360 millió forint kamatokkal növelt összege volt - ami több, mint félmilliárdot tett ki. A perek elhúzódásában bizonyára szerepet játszott az is, hogy a Genexpóra pénzügyi visszaéléseket is megpróbáltak rábizonyítani. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) is hosszasan vizsgálódott az ügyben, de végül semmit nem tudtak bizonyítani.
 
forrás: kormany.hu / napi.hu