Tíz éve történt a hejcei repülőgép-katasztrófa

2016.01.19 16:13

Az An-24 típusú katonai repülőgép a Hejce közelében lévő Gergely-hegyen csapódott a földbe, majd felrobbant. A gép a koszovói KFOR békefenntartó misszióból, Pristinából Kassára tartott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce település fölé magasodó Borsó-hegyen tíz évvel ezelőtt ezen a napon zuhant le a szlovák légierő An-24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból szállította haza a szlovák békefenntartókat. A gépen utazó 43 katona közül csak egy élte túl a balesetet.

Hejce lakói egyként mozdultak meg, katonák, mentők, tűzoltók segítettek. A kassai repülőtér közelében, a leszállópályától alig harminc kilométerre történt a baleset. Az áldozatokról minden évben megemlékeznek Hejcén a családtagok, a katonatársak, a szlovák és a magyar honvédség vezetői, a mentésben részt vevők és a helybéliek. Az emlékművet ezúttal is koszorúk, virágok sokasága borított be, mécsesek, gyertyák égtek.

mti.hu

Áder János: "a Hejce fölé magasodó hegynek soha be nem gyógyuló sebe van"

 

- Napra pontosan tíz éve annak, hogy ismételten arra emlékezünk, milyen kegyetlen és szomorú tud lenni a sors olyan emberekkel szemben, akik olyan hivatást választottak, hogy segítsenek veszélyben lévő embereknek. Segítsenek azoknak, akik szükséget szenvednek, hogy szolgálatot tegyenek hazájuknak - mondta Andrej Kiska a Szlovák Köztársaság elnöke.

Áder János magyar köztársasági elnök emlékeztetett rá, hogy magyarok és szlovákok igazi szövetségesként vettek részt a mentési munkálatokban az embert próbáló téli időben.

- Nehéz helyzetben mutatkozik meg az igaz barát. Sajnos csak egyetlen túlélő emlékezhet rá. Milyen érzés volt a segítséget várva. Először meghallani a magyar szót. Amely akkor és ott. Neki. Az életet jelentette. - fogalmazott Áder János államfő.

Az An-24-es szállítógépen 43-an utaztak, Pristinából, a koszovói békemisszióból tartottak hazafelé. Közülük mindössze egy ember, az akkor 30 éves Martin Farkas élte túl a balesetet.

minap.hu