Tizedszerre is módosítaná a Fidesz az alaptörvényt

2022.05.23 06:40

Kétnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, hétfőn törvényjavaslatok bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító indítványainak vitáit folytatják le a képviselők - írja az MTI.

 
A képviselők 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdenek, aztán a napirendi javaslat szerint az interpellációk, az azonnali kérdések és válaszok órája és a kérdések következnek.
 
A parlament megvitatja Magyarország alaptörvényének tizedik módosításának és az azzal összefüggő katasztrófavédelmi törvény módosításának bizottsági jelentéseit és az összegző módosító javaslatokat.
 
Ez a két előterjesztés - elfogadása esetén - lehetővé teszi, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.
 
A módosítást Varga Judit igazságügyi miniszter május 3-án nyújtotta be a kormány nevében, de a terv ismertté vált már az április végi kormányinfón.
 
A parlamentben vitáznak még a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosításáról, ami a minisztériumi feladat- és hatásköröket érinti.
 
mti.hu