Tízezerrel kevesebb a beteg a várólistákon, de ezzel is csak a káosz nőtt

2019.05.14 07:21

Az elmúlt két hónapban bekövetkezett csökkenéssel egyidőben nagyjából ugyanennyivel nőtt az előjegyzésre váró betegek száma.

Fél évnél is többet kell várni a várólista-rekorder műtétre

 

10 347 fővel kevesebben, már csak 26 353-an szerepelnek valamilyen várólistán orvosi beavakozásra várva Magyarországon, írja az Mfor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvántartása (NEAK) alapján.
 
A látszólag kedvező változás mögött azonban a lap szerint nem az áll, hogy kevesebb lett a beteg, hanem az, hogy áprilistól új jogszabályok léptek életbe. Azóta a korábban 3-4 ezres előjegyzési listák több mint 11 ezresre dagadtak. Elsősorban a diagnosztikus szívkatéterezésre előjegyzettek száma növekedett.
 
Április elsejétől a NEAK jelentős szigorításokat léptetett életbe, amelynek értelmében az intézményeknek a lehető legkorábbi időpontra kell besorolniuk a betegeket. Ha a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adnak időpontot, vagy az eredetileg foglalt időpont helyett előbbre vesznek egy beteget a műtőben, a kórházat megbüntethetik, vagy nem fizeti ki az ellátást a biztosító, amíg meg nem indokolják a cserét.
 
A betegek többsége azonban nem csak egy szabad helyre vár, hanem arra, hogy saját orvosának legyen szabad időpontja.
 
A NEAK a portál kérdésére elismerte, hogy a rendszernek vannak hiányosságai, azon még finomhangolásokat végeznek, a bejáratódásától kezdve azonban azt várják, hogy a betegek pontosabban tudnak majd tájékozódni az aktuális várakozási helyzetről.
 
mfor.hu / hvg.hu