Tízezrek eshetnek el a házi segítségnyújtástól

2016.01.13 15:46

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, január 15-vel jár le a házi segítségnyújtásban részesülők felülvizsgálatának határideje. Ez mintegy 132 ezer embert érint, és szerinte akit nem tudtak felülvizsgálni a határidőig, azok nem kapnak majd ellátást.

Az ellenzéki politikus kijelentette, már korábban úgy határozták meg a ponthatárokat, hogy egy végstádiumú rákbeteg is kieshet az ellátásból. Hozzátette: egy intézményvezető kérdésére a szaktárca azt válaszolta, lehetőség van arra, hogy ezeket a betegeket költségvetési támogatás igénybevétele nélkül lássák el.

Korózs Lajos beszélt arról is, hogy a házi segítségnyújtást szétválasztották szociális segítésre és személyes gondoskodást nyújtó ellátásra. Az utóbbi ellátást végző csak szocialis vagy egészségügyi szakképesítéssel rendelkező lehet, a szociális segítést viszont közmunkások is elvégezhetik - mutatott rá.

Hozzátette: ma már a szociális ellátórendszerben tízezrek dolgoznak úgy, hogy kirúgják őket szociális munkási állásukból és néhány hét múlva korábbi fizetésük 60-70 százalékáért visszaveszik őket közmunkásként. Úgy értekelt, hogy "a saját zsebét tömő" Fidesz-kormány úgy akar még több pénzhez jutni, hogy elveszi a megfelelő ellátást az otthonukban ápolt idős emberektől. Ez a Fidesz egyik Taigetosz-programja - fogalmazott Korózs Lajos.

mti.hu