Tízezreket csaltak ki idősektől az új módszerrel

2016.05.26 15:11

Új módszerekkel támadják a védtelenebb szépkorúakat a trükkös csalók.

Szinte állandó feladatot ad a rendőrség erre szakosodott munkatársainak, hogy szaporodnak az idősek megtévesztésével kapcsolatos bűncselekmények. A bűnözők általában azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, hiszékenyek, többnyire egyedül vannak, könnyű megtörni az ellenállásukat. Az óvatlanság, a túlzott bizalom még mindig gyakori magatartás a szépkorúak körében.

Jóhiszeműen

A rendőrök tapasztalata, hogy bűnözői csoportok specializálódtak az időskorúak sérelmére elkövetendő bűncselekmények módszereinek kidolgozására és végrehajtására. Az elmúlt időszakban megszaporodtak a „telefonos csalás” módszerével elkövetett bűncselekmények és ezzel kapcsolatos lakossági feljelentések. Csak Miskolcon legalább tíz esetben indult nyomozás a feljelentések nyomán.

A módszer a következő. Ismeretlen telefonáló rejtett számról felhívja a véletlenszerűen kiválasztott előfizetőt, majd közli, hogy a telefonszolgáltató társaság kisorsolta az ő telefonszámát, és így nyert egy nagyobb összeget. A nyeremény azonban csak abban az esetben kerül a számlájára, amennyiben „regisztrációs költségként” több tízezer forint összeget rátölt egy, a telefonáló által megadott telefonszámra. Vagyis a csaló hívó által megadott telefonszám egyenlegét kell feltölteni egy bankautomatán keresztül az áldozatnak. Ha sikeres volt a „beetetés”, akkor az így feltöltött telefonkártyát a csaló különböző hirdetési oldalakon keresztül később megpróbálja értékesíteni.

Így lepleződött le…

Mint megtudtuk, az utóbbi időszakban előfordult ilyen csalások sértettjei – nagyon sokan miskolci idősek – a nyeremény reményében teljesítették a feltöltést, majd utóbb értesültek róla – amikor a szolgáltató központjánál érdeklődtek –, hogy nincs is ilyen nyereményakció az adott társaságnál. Szerencsére volt olyan „áldozatjelölt”, aki éberebb volt és ezzel a nyomozók munkáját is elősegítette. Egy telefonos csaló az előbb felvázolt módszerrel próbálkozott pénzt kicsalni kiszemelt áldozatából, aki hagyta, hogy végigmondja a beetető szöveget, közben az egész beszélgetést rögzítette. Ez sokat jelentett a nyomozás során. Sokan, főleg idősek dőlnek be az ilyen vagy ehhez hasonló telefonos csalóknak, utána pedig futhatnak a pénzük után.

A csalók a hasonló akciókhoz általában feltöltőkártyás vagy lopott mobilokat használnak, amiket pár hívás után egyszerűen eldobnak, nehogy a nyomukra vezessék a hatóságokat. Éppen ezért igen nehéz őket azonosítani, felelősségre vonni.

Szaniszló Bálint
boon.hu