Több alapélelmiszer drágulhat 30-50 százalékkal

2018.11.04 14:49

A gyökérzöldségek akár 40-50 százalékkal, a hangymafélék pedig 30-40 százalékkal drágulhatnak a következő időszakban – mondta az InfoRádiónak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

 

A drágulás oka az, hogy Magyarországon és Európában is nagyon gyenge volt a termés ezekből a zöldségekből. Egyes zöldségek eltérően viselkedtek a klimatikus viszonyok hatására.
 
A legnagyobb gondban a gyökérzöldségek és a hagymafélék termesztése volt. Európai és magyar viszonylatban is 20-30 százalékkal kevesebb termett a megszokottnál, ez meglátszódik a termelői és a fogyasztói árakban is.
 
A kései tavasz után április május környékén megérkezett a hőség és szárazság, ez csökkentette a terméshozamot. A betakarítás - hagymáknál nyár végi, gyökérzöldségeknél őszi - idejét jellemző szárazság azonban jótékony hatással van, hiszen így könnyebben tárolhatók - mondta a portálnak.
 
A sárgarépa 30-40 százalékkal, a fehérrépa 50-60 százalékkal, a hagymafélék 30-40 százalékkal drágulnak az elkövetkező időszakban. A paprikánál és a paradicsomnál a tavalyi árak figyelhetők meg.
 
Szász Péter
napi.hu