Több ember életét is meghosszabbíthatják az agyvérzést kapott férfi szervei

2016.07.24 20:04

Nem egy szokványos mentőhelikopter landolt szombaton délután öt órakor a megyei Csillagpont kórház tetején. Külföldi orvosok érkeztek, hogy egy 47 esztendős agyi halottnak nyilvánított férfi szerveit megmentsék.

Holland sebészek érkeztek helikopterrel a Csillagpontba

Holland sebészek érkeztek helikopterrel a Csillagpontba

fotó: Ádám János

A gép leszállását követően dr. Tóth István orvos igazgató és dr. Szedlák Balázs főorvos egy rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a műtő előtt, az intenzív osztály várójában. Azzal kezdték, ami most történik egyrészt nagyon tragikus, viszont örvendetes, hogy az agyvérzést kapott férfi szervei akár több ember életét is meghosszabbíthatják.

holland-orvosok-06-aj

Magyarország immár három esztendeje tagja az euro transzplantációs központnak, ahol nyilvántartják a szervre váró betegeket. A mi kórházunk ebben az adok-, kapok, kapcsolatban élen jár. Sajnos nem először és bizonyára nem utoljára történt ilyen riasztás, amikor a teljes orvosi stábot be kell rendelni. Szedlák Balázs nem panaszképpen mondotta, hogy volt olyan karácsony estéje, amikor hasonló ügyben kellett besietnie a műtőbe. Ezek a transzplantációs műtétek komoly törvény szerinti előkészületeket, s gyors halasztást nem tűrő beavatkozást igényelnek.

holland-orvosok-11-aj

Hazánkban kevesen gondolnak arra, hogy egy szerencsétlenség esetére, írásban, előre felajánlják szerveiket. Nagyon ritka az ilyen. A törvény szerint, akik életükben nem tiltakoznak ellene az orvosi etika, s erkölcs szellemében haláluk után több beteg életét mentik meg. Ehhez a család együttműködése is szükséges.

holland-orvosok-15-aj

Vajon ki dönti el, hogy a haldokló alkalmas donornak és hogyan választják ki a transzplantációra várókat. Nos, nem egyszerű az eljárás, kizárnak minden esetleges tévedést, s az orvosok teljes felelősségük tudatában 12 órás várakozás után nyilváníthatnak bárkit agyi halottnak. Egyébként ez idő alatt felveszik a kapcsolatot az euro transzplantációs központ diszpécserével és ezzel a több országot behálózó gépezet azonnal működésbe lép. Elsőként a hasznosítható szervek paramétereit kategorizálják, vércsoport és minden egyéb más fontos szempontok alapján. A gépbe betáplált adatok alapján rögtön kiderül, hogy ki a legalkalmasabb szervre váró. S természetesen a számítógép rangsorolja, választja ki a szerencsés beteget. Így mi sem természetesebb, sosem tudhatjuk, meg hogy a miskolci férfi kiknek az életét könnyítette meg.

SZI
boon.hu