Több ezer könyvet gyűjtöttek a miskolciak a kárpátaljai magyaroknak

2017.12.21 14:41

A mintegy 3 ezer kötettel megpakolt autó csütörtök délelőtt indult el Kárpátaljára. Miskolc önkormányzata is csatlakozott a DVTK szurkolói által kezdeményezett jótékonysági akcióhoz, s a példaértékű összefogásnak köszönhetően öt település óvodái, iskolái, könyvtárai és faluházai gazdagodnak jelentős könyvállománnyal.

Hollósy András indította útjára a telepakolt kisáruszállítót a városháza bejáratánál. Az önkormányzati képviselő emlékeztetett, Miskolc 2015 tavaszán öt kárpátaljai magyar településnek juttatott el 550 ezer forintos képviselői felajánlást és ezen felül húszmillió forint anyagi támogatást, amikor a kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződött. Már akkor biztosították a külhonban élő honfitársainkat arról, hogy a kapcsolatot továbbra is fenntartják és minden lehetséges módon támogatják Salánk, Dercen, Nagybégány, Kisszelmenc és Palágykomoróc települést.

A most útnak indított hatalmas könyvcsomagot is ők kapják. A „Küldj egy könyvet Kárpátaljára!” című akciót a DVTK szurkolói hirdették meg, az adománygyűjtéshez aztán csatlakozott Miskolc önkormányzata is, az ajándéknak szánt könyveket a városházán várták.

hollosy_csomgok_karpataljara_171221_ja_10.jpg

Hollósy András
önkormámyzati képviselő

 

Fotó: Juhász Ákos
 

– Mintegy 3 ezer könyv gyűlt össze, rengeteg miskolci segített, és politikai színezettől függetlenül minden képviselő ajánlott fel köteteket. Külön meg szeretném köszönni a II. Rákóczi Ferenc könyvtár közreműködését, ők száz Márai kötetet adtak át – mondta Hollósy András, hozzátéve, a könyveket Beregszászra szállítják, itt osztják szét egymás között azokat a települések polgármesterei. Elsősorban helyi óvodák, általános iskolák, könyvtárak, faluházak kapnak belőle.

– Nagyszerű kezdeményezés volt, köszönettel tartozunk a DVTK szurkolóinak, hogy elindították. Az ő gyűjtésükben mintegy 1 ezer kötetet jött össze, ők szeretetotthonoknak, gimnáziumnak vittek könyveket – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

Hollósy András hangsúlyozta, a miskolci önkormányzat és a DVTK szurkolói ilyen módon is ki szerették volna fejezni szolidaritásukat a mintegy 150 ezer kárpátaljai magyarral, segíteni őket magyarságuk megtartásában, az ukrán oktatási törvény anyanyelvi oktatást ellehetetlenítő változására reagálva. Nem titkolt céljuk továbbá, hogy még szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a támogatott kárpátaljai településekkel.

 

Kujan István

minap.hu