Több ezer milliárd forint elköltését szervezték ki Orbánék

2018.08.09 09:11

A hagyományos bürokrácia helyett csak a kormányfőtől függő biztosok és megbízottak hálózata felügyel egyre több területet és dönt egyre több pénzről.

 
Több ezer milliárd forint elköltését szervezte ki az állami közigazgatás rendszeréből Orbán Viktor – írja csütörtöki számában a Magyar Narancs. A miniszterelnöktől függő biztosok és megbízottak hálózata lefedi a legfontosabb pénzkifizető helyeket, de arra is jó, hogy elhelyezzék a korábban magasabb pozíciót betöltő politikusokat.
 
A Magyar Narancs tíz kormánybiztost, öt miniszterelnöki biztost és tizenkét miniszterelnöki megbízottat számlált (és talált még 29 miniszteri biztost is). A cikk szerint a hasonló pozícióknak van létjogosultsága, ha a közigazgatás általános feladatrendszerétől eltérő, annak hierarchiájába be nem illeszthető feladatról van szó – ilyen lehet például az árvízi védekezés, ami több szektort is leged. 
 
Itthon azonban a fő cél, hogy a biztosok és megbízottak a kormányfőt segítség a saját stratégiája végrehajtásában. Feladataik közt egyre több olyan van, amit lényegében a hagyományos közigazgatás is el tudna végezni. Az Orbán-kormányban ezeknek a bizalmi embereknek a legfontosabb funkciója, hogy a feladatokat és a hozzájuk csatlakozó forrásokat kivonják a bürokrácia kontrollja alól. Emellett feladatot és fizetést is lehet adni olyanoknak, akik valamiért kiestek a politika első vonalából. 
 
nepszava.hu