Több ezren keresik fel a miskolci temetőket mindenszentek ünnepén

2019.11.01 16:50

Rengetegen keresik fel november 1-jén szeretteik sírját Miskolcon is.

Mindenszentek napjáról Fehér Zoltán azt mondta: az egyház szenteket kanonizált és a kalendáriumban ünnepnapot jelölt ki nekik, de nagyon sok olyan embert, aki Krisztus tanítása szerint erényesen élt, nem kanonizáltak, őket ünnepli az egyház november 1-jén. Mindenszentek ünnepe a 4. századra vezethető vissza, és ehhez kötődik – a jóval későbbi eredetű – halottak napja is – mondta a Szent István-bazilika káplánja pénteken az M1 aktuális csatornán.
 
Mindenszentek napjáról Fehér Zoltán azt mondta: az egyház szenteket kanonizált és a kalendáriumban ünnepnapot jelölt ki nekik, de nagyon sok olyan embert, aki Krisztus tanítása szerint erényesen élt, nem kanonizáltak, őket ünnepli az egyház november 1-jén. Hozzátette: halottak napján, november 2-án minden egyes elhunyt lélekről megemlékezik az egyház, nemcsak azokról, akik erényesen éltek, hanem azokról is, akik még a megtisztulás állapotában vannak, azért, hogy „méltón léphessenek be Isten országába”.
 
A mindenszentek napi liturgiában a hívők a szentmise végén, a 10. századból származtatható lucernárium elnevezésű szertartáson minden halottra emlékeznek.
 
 
 
A lucernárium során a Szent István-bazilikában az összes fényt lekapcsolják, hogy egyedül a feltámadt Krisztus jelképező húsvéti gyertya fénye világítsa be a székesegyházat. Ez azt szimbolizálja, hogy a földi életben Krisztus fényét követve lehet eljutni az örökkévalóságba – magyarázta a „fényszertartás” jelentését a káplán.
 
Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.
 
 
Miskolc városi temetők nyitva tartása:
 
Szentpéteri kapui, Vasgyári, Perecesi, Ómassai, Hámori, Lyukói, Bükkszentlászlói temető
November 1. (péntek): 8:00 órától 21:00 óráig
November 2. (szombat): 8:00 órától 17:00 óráig
 
Hősök temetője
November 1. (péntek): 8:00 órától 21:00 óráig
November 2. (szombat): 8:00 órától 17:00 óráig
 
 
 
Gépkocsival történő behajtás és parkolás a Szentpéteri kapui temetőnél:
 
November 1. (péntek): tilos gépjárművel behajtani a temetőbe.
November 2. (szombat): általános rend szerint, a mozgássérült kártyával rendelkező gépjármű tulajdonosok behajthatnak, a többiek díjfizetés ellenében.
Parkolás: a temető saját parkolójában, valamint a környéken lévő nagyáruházak parkolóiban.
 
Virág és kegyeleti tárgyak:
 
A Szentpéteri kapui temető bejáratánál október 20. és november 4. között, a temető nyitvatartási ideje alatt nyolc virág és kegyeleti tárgyakat árusító pavilon üzemel.
 
Síremlékek gondozása:
 
A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. Temetőgondnoksága felhívja a sírhelyek felett rendelkezési joggal bírók figyelmét, hogy azokat a sírokat, amelyek fölé síremléket építettek, a síremlékek állagát (ledőlés veszélye miatt) a balesetveszély megelőzése érdekében rövid határidőn belül ellenőrizzék, illetve ellenőriztessék. Amennyiben a kivitelezés, sírkőállítás során a síremlékeket nem látták el megfelelő csapolással, a stabil rögzítés érdekében ezeket is pótolják utólagosan.
 
 
Felhívás a sírhelyek megváltási idejével kapcsolatban
 
A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. Temetőgondnoksága felhívja az érintettek figyelmét, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény értelmében a 25 évvel ezelőtt váltott koporsós sírhelyek, illetve a 10 évvel ezelőtt váltott urnás sírhelyek megváltási ideje lejár, ezért a jogfolytonosság értelmében kérik azokat ismét megváltani.
 
Ezzel kapcsolatban a Temetőgondnokság nyilvántartó munkatársait kell keresni az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
 
telefon:                 +36 46/ 353-909
e-mail:                info@temeto-miskolc.hu
cím:                    3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 105.
nyitvatartás:                hétfőtől péntekig, 7:10 – 15:30
pénztári nyitvatartás:        7:10 – 15:00
 
A munkatársak további tájékoztatást adnak a sírhelyek lejárati idejéről a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. Temetőgondnoksága által üzemeltetett Szentpéteri kapui, Vasgyári, Perecesi, Ómassai, Hámori, Lyukói, Bükkszentlászlói temető esetében.
 
minap.hu