Több hús kerülhet a magyar virslibe

2015.10.30 21:04

Ha elfogadják az Élelmiszerkönyvet módosító, most megjelent szabályokat. Jóval több hús kerülhet a párizsiba, a virslibe és a sült kolbászba.

Miközben az Egészségügyi Világszervezet hétfőn kiadott, a vörös húsokból készült feldolgozott hústermékeket rákkeltőnek minősítő jelentésén vitatkozik a fél világ, a kormány honlapján megjelent a Magyar Élelmiszerkönyv több húskészítményre – például a virslire, sütőkolbászra – vonatkozó előírásait módosító rendelettervezet. Hogy az új tervezet megjelenése és a WHO-jelentés között van-e összefüggés, az nem derül ki a tervezetből, az idő rövidsége miatt valószínűleg puszta véletlen. Mindenesetre a módosítások lényege, hogy az eddiginél nagyobb hústartalmat ír elő a különböző termékekre. Egyelőre csak javaslatról van csak szó, azaz még egyeztetés alatt vannak a szabályok, és nem tekinthetőek a kormány és az agrárminiszter véleményének. Azért addig is összeszedtük a legfontosabb pontjait.

Virsli
 

A legfontosabb változások:

- A virsli és párizsi (parizer) esetében 51 százalékos hústartalmat ír elő a rendelettervezet, szemben az eddigi 40 százalékkal.
- A krinolinnál 55 százalékra kell növelni a hústartalmat az eddigi 40 százalékról.
- Az Élelmiszerkönyvben eddig nem szerepelt a szafaládé, ezentúl benne lesz, a krinolinhoz hasonlóan az is 51 százalékos hústartalommal kerülhet a boltokba.
- A Zala felvágottnál 50-ről 60 százalékra, a csemege debreceninél 45-ről 55 százalékra, a sütni való kolbásznál 50-ről 65 százalékra kell növelni a hústartalmat.
- A felvágottaknál is 51 százalékos lesz a hústartalom.
- A téliszalámi-szabály kiegészül azzal, hogy a termék nem tartalmazhat rekesz- és rágóizmot.
- Az új rendelet pontosan megszabja a gépi csontozású, az íntalanított hús, valamint a fura nevű, csontokról mechanikailag lefejtett hús (angolul Mechanically Separated Meat, MSM) fogalmát.
- Az új szabályok szerint például a párizsiban, a virsliben, a krinolinban nem lehet 10 százaléknál nagyobb a mechanikailag lefejtett hús (MSM).
- Az MSM egyébként nem számítható bele a hústartalomba.
- A máj- és májas termékekben, valamint májkrémekben a minimális májtartalom 25 százalékra emelkedik.

Az új szabályok bevezetését a rendelettervezet azzal indokolja, hogy ezáltal a vásárlók korrektebb, részletesebb tájékoztatást kapnak a termékek beltartalmáról, és a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő, Magyarországon hagyományosan előállított és ismert hústermékek jobb minőségben készülnek majd.

vs.hu