Több jogszabály is változik, más lesz az élet szeptember 1-től

2019.09.01 06:20

Két magániskola is elindul, új korszakba lép a Magyar Posta, munkába áll Andy Vajna utóda – csak néhány dolog, ami most szeptembertől esedékes.

Képtalálat a következőre: „szeptember 1 naptár https”

 

Több jogszabály is változik 2019. szeptember elsejével. A részletek taglalása nélkül csak címszavakban ezekről a változásokról:
 
  • Az első, és talán legfontosabb változás, hogy tovább nő Palkovics László hatalma, miután a felsőoktatást szeptember 1-től nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hanem a Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítja majd.
  • Agusztus elsejével választották le az MTA-a kutatóintézeteket az Akadémiáról, amiket aztán az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szerveztek. Ez szintén érintett most, ugyanis vasárnaptól az ELKH Titkársága gyakorolja a kutatóhelyek feletti irányítószervi jogosítványokat.
  • A változások része a fogyasztóvédelmi törvény módosulása, aminek értelmében 2019. szeptember elsejétől a fogyasztók és a vállalkozók már nem a Budapesti Békéltető Testülethez, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tudnak fordulni bármilyen, az online vitarendezéssel kapcsolatos segítségnyújtásért és tájékoztatásért.
  • Szeptember 1-től két elit magániskola is elindul Kelet-Magyarországon.
  • A pénztárcákban is új korszak köszönt be, miután augusztus végéig lehet csak beváltani a Bartók Bélával díszített ezerforintos és az Ady Endre fémjelezte ötszázas bankjegyeket. A Napi.hu szerint ezeket még 1999-ben vonták be, de most szeptemberig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) még névértéken beváltja a megmaradt bankjegyeket.
  • Új korszak köszönt be a Magyar Postánál is, indul ugyanis az elektronikus kézbesítési rendszere. A fejlesztésére a társaság 2,4 milliárd forint uniós támogatás mellett 1,9 milliárd saját forrást is fordított.
  • Az idén januárban meghalt Andy Vajna filmügyi kormánybiztos utóda, Káel Csaba szintén szeptember 1-től áll munkába, aki emellett továbbra is ellátja a Művészetek Palotájának igazgatói posztját.
  • Szeptember elsejéig tart a hajózási főszezon a Balatonon, ami korábbi évekkel ellentétben most később ér véget.
 
 
napi.hu / hvg.hu