Több mint 1900 trófea és egymillió literes akváriumban úszkáló hatalmas viza

2021.09.25 17:36

Kezdetét vette a Vadászati Világkiállítás.

Mától látogatható a kiállítás
 
Fotó: Illyés Tibor / mti.hu
 
Több mint 1900, magyar vadászok által jegyzett trófeát állítanak ki az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás Trófeacsarnokában mondta Bors Richárd, a kiállítás szakmai igazgatója szombaton a köztévén.
 
A szakmai igazgató a rendezvény üzeneteként azt fogalmazta meg: "nemcsak a vadász, hanem az ember is egy a természettel. Itt most az a célunk, hogy megmutassuk a vadászat szemszögén keresztül a fenntartható vadgazdálkodást és vadászatot a laikusok számára."
 
Közlése szerint a hazai állatfajok mellett egzotikus vadászatokból származó trófeákkal is találkozhatnak a látogatók. Elmondta azt is, a kiállítás másik hét csarnokában is nagyon sok látnivaló van: kialakítottak például egy egymillió literes akváriumot, amelyben egy ritkán látható óriás méretű viza is úszkál; bemutatkoznak a hagyományos vadászati technikák, és minden hétvégén lovasbemutatót tartanak a Kincsem parkban. Hangsúlyt kap a gasztronómia is a rendezvényen, megkóstolhatók különböző hal- és vadételek.
 
Semjén Zsolt: a magyar vadászati kultúrához méltó rendezvény kezdődött
 
Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájáhozmondta Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.
 
A miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte a teljességre törekvő programkínálatot, hiszen helyet kapott benne a tudománytól kezdve a gasztronómián és megannyi sporttevékenységen át a művészetekig minden, ami a vadászathoz kapcsolódik.
 
Ismertetése szerint Magyarországon 70 ezren vadásznak, 700 ezren horgásznak, és még sok ezer sportlövő, íjász, vadászkutyás és lovas tevékenykedik országszerte. Családtagjaikkal együtt tehát a nemzet negyede tartozik ebbe a közösségbe.
 
Semjén Zsolt: "Ma már nem is tartható fenn a természet, a mezőgazdaság, az élővilág sokfélesége vadgazdálkodás nélkül.
 
Semjén Zsolt szerint a világkiállítás méltó lebonyolításához hozzátartozik, hogy a magyar vadászati törvény talán a legjobb a világon. A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy a média nagy része demagóg módon vadászatellenes, a környezetvédők mellett pedig megjelentek az emberelleneségbe hajló ökoterroristák, és természetellenes dolgokat népszerűsítenek olyanok, akik folyton a természetre hivatkoznak – mondta.
 
A természeti rend a teremtés rendjéből következik, ez alapján kell minden teremtménynek megadni az őt megillető méltóságot. Éppen ezért – mint mondta – a világkiállításnak is küldetése bemutatni, hogy a vadászati kultúra az emberi természetből fakadó, különleges jelenség. Semjén Zsolt kiemelte, hogy az ember mindig vadászott, és ma már nem is tartható fenn a természet, a mezőgazdaság, az élővilág sokfélesége vadgazdálkodás nélkül. Ha a világ bármely pontján felhagynak vele, a tapasztalatok szerint az állatvilág pusztulni kezd, ahol viszont fejlesztik, ott a vadállomány mennyiségében és minőségében is gyarapodik.
 
 
Semjén Zsolt közlése szerint – a fenntarthatóság elvével összhangban – a kiállítás minden eleme megmarad, a rendezvény végeztével méltó helyre kerül, helyszíne pedig a fővárost gazdagítja. Az újjáépített Hungexpo nemzedékeken át évente események százait fogadhatja be.
 
agroinform.hu