Több mint 2 milliót vett fel jogtalanul a járadékcsaló miskolci nyugdíjas

2018.01.30 09:32

Hét éven keresztül tévesztette meg az önkormányzatot egy 71 éves férfi, és így több mint kétmillió forint összegben vette fel az időskorúak járadékát jogosulatlanul.

Képtalálat a következőre: „nyugdíjas kérelmet nyújtott be”
illusztráció
 
A vádlott 2009 évtől részesült öregségi nyugdíjban. Még ebben az évben kérelmet nyújtott be a miskolci önkormányzathoz és kérte, hogy részére időskorúak járadékát folyósítsák. A kérelmen nem tüntette fel, hogy rendszeres öregségi nyugellátásban részesül, holott ez kizáró tényező, ha a nyugdíja meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj 95 százalékát. Nyugdíja ettől magasabb volt.
 
Az önkormányzat a hamis tartalmú kérelem alapján folyósítani kezdte számára a közel harmincezer forint összegű járadékot. Kétévente kellett újabb nyilatkozatokat benyújtania a vádlottnak. Ő minden alkalommal elhallgatta, hogy nyugdíjban részesül.
 
2016-ben az önkormányzat egyeztetést végzett a kormányhivatal nyugdíjosztályával és ekkor derült fény a csalásra. Ezen időpontig a férfi több mint kétmillió forint összegben vette fel jogtalanul a támogatást.
 
A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásnak vétsége miatt emelt vádat a férfival szemben és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.
 
minap.hu