Több százan kísérték utolsó útjára Koós Jánost, özvegye összetörve búcsúzott

2019.03.21 06:08

Már a részvétnyilvánítás vége előtt távozott Koós János (†81) özvegye, annyira megrendítette férje temetése.

 A virágok és a koszorúk beborították Koós János sírját, a művész nem messze nyugszik barátaitól, Hofi Gézától és Bajor Imrétől / Fotó: Zsolnai Péter
A virágok és a koszorúk beborították Koós János sírját, a művész nem messze nyugszik barátaitól, Hofi Gézától és Bajor Imrétől
 
Fotó: Zsolnai Péter
 
A legendás táncdalénekest, aki március elején hunyt el, ritkán látott tömeg kísérte az utolsó útjára, közel ezren rótták le kegyeletüket a Farkasréti temetőben. A gyászolók között csendben búcsúztak a művész pályatársai is: a család kérésének megfelelően egyetlen szál fehér rózsával köszönt el többek között Zalatnay Sarolta, Poór Péter és Aradszky László özvegye is, aki a szertartás előtt Szilágyi Jánossal idézte fel Koós zsenialitását. A búcsúbeszédet a színész-rendező Verebes István írta és Szerednyey Béla, a Madách Színház művésze olvasta fel: mint egy igazi baráti levél, személyes és érzelmes volt. Számos közös történetet idézett meg, kiemelve, hogy Koós biztosan nem örülne, ha szomorkodnának.
 
Szerednyey Béla olvasta fel a búcsúbeszédet, amelyet a régi barát, Verebes István írt
 
Fotó: Zsolnai Péter
 
– Koós Jani boldogságra termett, hogy boldogságot térítsen humorával, dalaival. „Gyorsan igyunk egy kisfröccsöt, majd utána egy nagyfröccsöt!” Szobafestő édesapjától idézte mindig e mondatot, amikor maga elé emelte a borospoharat. Számára az áldott bor is energiát adott – szólt Szerednyey szájából a búcsúbeszéd. 
 
Aradszky László özvegye, Éva két éve temette el a férjét, most a néhai barátot búcsúztatta
 
Fotó: Zsolnai Péter
 
A búcsúzók rendületlenül kitartottak, Koós özvegye azonban a hosszas részvétnyilvánítások befejezte előtt távozott a sír mellől: Dékány Sarolta megrendülve, fiába, Gergőbe kapaszkodva sétált el, láthatóan nagyon megviselték az események, nem tudta visszatartani a könnyeit. 
 
Kedvenc fociklubja, a Ferencváros zászlóval ékesített koszorút küldött
 
Fotó: Zsolnai Péter
 
– Sokan eljöttek Jani temetésére, de ez természetes, óriási sztár volt. Találkoztam a tömegben Lovas Róberttel is, aki Németországból utazott ide a szertartás miatt. Ő írta a Kislány a zongoránál és a Nem vagyok teljesen őrült zenéjét – mesélte a Blikknek Poór Péter (74), akit megrázott barátja elvesztése. – Megható búcsúztató volt, nagyon hiányzik majd Jani és a történetei is, nélküle már semmi sem lesz olyan, mint régen.
 
Nem fértek el a virágok
 
Bár Koós János hihetetlen népszerűségnek örvendett, talán a szertartás szervezőit is meglepte a tömeg. Ugyan igyekeztek koordinálni a kígyózó sorokat, sokaknak így sem sikerült elhelyezniük az emlékezés virágait a ravatalozó előtt elhelyezett koporsó elé.
 
blikk.hu