Az egészségügyben több tízezren nem kaptak fizetést

2015.11.30 09:42

Több tízezer egészségügyi dolgozó – főként a részmunkaidőben, szerződéssel, nyugdíj mellett foglalkoztatott ápolók, mentő szakdolgozók - nem kapott időben bért, tudta meg a Népszabadság.

Az Országos Kardiológiai Intézet öltözőjében volt olyan nővér, aki sírva fakadt. Egyikük, aki gyerekét is egyedül neveli, azért volt vigasztalhatatlan, mert mint mondta: fogalma sincs, mi lesz a számláikkal, részleteikkel. Ezeket nem tudják időre teljesíteni, késedelmi pótlék, kamat pedig nincs benne a bérében. De azt sem tudja, miből fizeti ki az iskolai és az óvodai étkezést.

A közösségi portálokon már szombaton számos bejegyzés volt olvasható az elmaradt kifizetések miatt.

„Egyszerűen felháborítónak tartom, hogy az ember bejár dolgozni a másod, harmad állásába és nem fizetik ki. November 22-e van, nem sikerült utalni, senki nem tud semmit, hogy mikorra várható a pénz. Kérdezem én, miért is kell nekünk "ingyen" dolgozni? A Magyar Államkincstárat nyilván nem érdekli, hogy egyik-másik kollégát ki akarják tenni az albérletéből, felszólításokat kap a szolgáltatóktól, hogy ha nem fizet, kikapcsolják a vizet, gázt, áramot. Arról nem is beszélve, hogy nem igazán tud már bejárni dolgozni sem, mert nem lesz miből. Nem tudom, hogy ez meddig mehet még tovább?”- írja a Németh Tomi nicknevű mentős.

Mint az kiderült: a bajt az okozza, hogy a Magyar Államkincstár informatikai rendszert váltott, ezért nem működött a bérszámfejtőrendszer november 5. és 16. között. Az intézmények ugyan 16-án már csatlakozhattak, de a váltás számos technikai problémát okozott a kórházaknak és egyéb kifizetőhelyeknek, ezért szinte mindenütt megcsúsztak a bérek utalásával. Lapunk úgy értesült, hogy például a Péterfy Sándor utcai kórház dolgozói ma és holnap megkaphatják számláikra a járandóságukat.

Lapunk nem hivatalos forrásból úgy tudja: a decemberi bérek utalása sem lesz problémamentes. Akkor ugyanis egy újabb technikai változtatás miatt a teljes hónap helyett csak december 25-ig tudják majd elszámolni a munkabért.

Az egészségügyben dolgozóknak eddig egy hónapos csúszással fizették a túlmunkadíjakat és egyéb pótlékokat, a jövőben ezt az adott hónapban meg kell kapniuk. Ám, hogy ezt az intézmények bérszámfejthessék, minden hónap 25-én le kell zárni a jelenléti íveket az elszámoláshoz. Az első ilyen hónap éppen a december lesz. S ugyanekkor a dolgozók öt napnyi bért nem kapnak majd meg decemberben, csak a következő fizetéssel, két havi túlmunkadíjat viszont igen.

nol.hu