Több városban is javult a levegő minősége

2015.11.09 16:09

Javult a levegő minősége a legutóbbi 24 órában Nyíregyházán, így mérsékelhette a füstködriadó fokozatát a város önkormányzata – közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármesteri hivatalának sajtófőnöke. Miskolcon megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Parillák Gabriella elmondta, hogy a szombaton elrendelt riasztási fokozat helyett a tájékoztatási lépett érvénybe Nyíregyházán, és ha az időjárás kedvező marad, akkor kedden a legkisebb mértékűnek számító figyelmeztetést is visszavonhatják. Hozzátette: ehhez az kell, hogy a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja tovább mérséklődjön, hétfőn is egész nap a mértékadó szint alatt maradjon.

 

Tiltott a kerti hulladék égetése
A nyíregyházi önkormányzat továbbra is azt kéri a 120 ezres város lakóitól, hogy aki teheti, az a személygépkocsi helyett válassza a tömegközlekedési járműveket az utazáshoz. Ugyancsak javasolja a helyhatóság, hogy ahol a feltételei adottak, ott a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelési eszközök használatát részesítsék előnyben.

A kerti hulladék égetése továbbra is tiltott Nyíregyháza egész területén, beleértve a külterületek mintegy negyven bokortanyájának környékét is.

Óvintézkedésként tanácsolják azt is, hogy az esti és a reggeli órákban lehetőleg mindenki kerülje a szabadban végzett fizikai munkát vagy sportolást. A lakások szellőztetését a déli vagy a kora délutáni órákban végezzék, és sétát is akkor tegyenek, főként a kisgyermekek és az idősek.

Megszüntették a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon

 

Szálló por (PM10) határértékek
mikrogramm   Egészségügyi határérték Tájékoztatási határérték Riasztási határérték
Szálló por PM10 50 75 100

 

Megszüntették Miskolcon a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, amelyet szombaton rendelt el a város polgármestere.

Kriza Ákos az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy az automatikus mérőállomásokon a szálló por koncentrációja az elmúlt 24 órában alatta maradt a küszöbértékeknek, ezért szüntette meg a füstködriadó tájékoztatási fokozatát.

A polgármester szombaton arra kérte a miskolciakat, hogy lehetőség szerint részesítsék előnyben a tömegközlekedést és a gáztüzelést, és ugyancsak emlékeztetett arra, hogy a szmogriadó tájékoztatási fokozata idején tilos a kerti hulladék elégetése, valamint a tarló égetése.

mti.hu