Többcentis havazásra figyelmeztetnek - itt vannak az érintett megyék

2020.03.23 05:55

Lesz, ahol a viharos szél, máshol a havazás vagy a hóátfúvás jelenthet gondot a téliesre fordult időjárásban.

 
Hétfőn a reggeli óráktól az ország nagyobb részén az északkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északi szelet nagy területen kísérik viharos 60-85 km/órás lökések. Szintén a kora reggeli óráktól kelet, délkelet felől érkezik egy kiterjedtebb csapadéksáv (jobbára hó, de néhol havas eső, esetleg gyenge eső is előfordulhat - folyékony halmazállapot délelőttől lehetséges) – írta előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
 
Az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki, ám az ország déli felén lepel- 5, 6 cm tapadó hó eshet (nagyobb mennyiségre a Dél-Alföldön és Baranyában számíthatunk).
 
A Mecsekben azonban, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat.
 
Az erős szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére adtak ki figyelmeztetést vasárnap este.
 
A havazás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, a hófúvás miatt Baranya megyére adtak ki figyelmeztetést.
 
 
Télies idő lesz a következő napokban is, havazásra és mínuszokra kell készülni. A hét második felében melegszik az idő, a hétvégén helyenként ismét 20 fok közeli értékek lehetnek az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.
 
omsz.hu