Többet költenek a szegények - túlélésre!

2015.04.07 10:56

Továbbra is elkeserítő, mekkora szakadékok tátonganak a magyar társadalomban. A KSH statisztikák talán legérdekesebbike, ami a "Háztartások fogyasztási kiadásai" címet viseli arra mutat rá, hogy a jövedelem és lakóhely szerint csoportosított magyarok hogyan költik a pénzt. Az nyomban kiderült, hogy tavaly ha csak egy hajszállal is, de többet költöttünk, mint 2013-ban.

A statisztika szerint míg a szegények egy kicsit többet költöttek, addig a gazdagok kicsit kevesebbet. Pontosabban: a legszegényebbnek számító 4 millió ember kis híján 5 százalékkal többet költött, míg a leggazdagabbaknak számító 2 millió magyar csínján bánt a kiadásokkal. Persze az egyre szívesebben "költekező" szegények leginkább a túlélésre verik el a pénzüket, mint például az élelmiszer, vagy a rezsi.

Ruhára a legszegényebb 20 százalék átlagosan havi 877 forintot költ, kultúrára-szórakozásra pedig 1394 forintot.

A leggazdagabb 20 százaléknál ugyanez ruhára 4334, kultúrára-szórakozásra 10247 forint.

A statisztikából kiderül, hogy a magyarok kevesebbet fizetnek a lakásfenntartásra és a rezsire, mint korábban, és ez leginkább a kormány rezsicsökkentő tevékenységének köszönhető. A számokból az látszik, hogy a társadalom egésze nagyjából tíz százalékkal kevesebbet fizet rezsire és lakásfenntartásra általában, mint 2012-ben.

blikk.hu