Tömegesen távoznak a dolgozók a NAV-tól

2015.07.23 07:48

Vida Ildikó távozása csak a jéghegy csúcsa: tavaly egy komplett régiónyi ember lépett ki az adóhatóságtól, írta a ma megjelent Figyelő a birtokába jutott dokumentum alapján, amelyet a NAV készített a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

A tömeges felmondások miatt mostanra súlyossá vált a szakemberhiány a szervezetnél, az fő ok valószínűleg a kevés pénz és a NAV-os életpályamodell késlekedése. A dokumentumból kiderül, hogy az adóhatóságnál dolgozók főleg az alacsony fizetéseket fájlalják, ugyanis még mindig nem sikerült rendezni az illetmények megállapításáról szóló jogszabályi hátteret. Az új HSzt., vagyis a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek szolgálati jogviszonyáról szóló megújított törvény a mai napig nem vonatkozik rájuk, emiatt a NAV-osok súlyos összegektől esnek el.

A HSzt. fekteti le az illetményrendszert, amelynek alapján a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a terrorizmus elleni szerveknél kiszámítják a fizetéseket. A törvény a NAV-ra is vonatkozik, kivéve pont az illetményrendszert, abban ugyanis nem sikerült megállapodniuk a döntéshozóknak, hogy megmaradjon-e az adóhatóság kivételezett helyzete. Az itt dolgozók illetményére speciális szabályok vonatkoznak, másképp állapítják meg, mint a köztisztviselőkét vagy a hivatásosokét.

figyelo.hu/index.hu