Törőcsik Mari könyvben meséli el izgalmas életét

2016.11.02 10:49

Ki ne ismerné hazánk egyik színészlegendáját, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznőt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, Törőcsik Marit?

A színésznő mindent elmesél a könyvben

fotó: Pozsonyi Zita

A színésznő ritkán ad interjút, ám most mégis arra szánta el magát, hogy elmeséli egész életet – hogy könyvbe foglaljkák azt, Törőcsik Mari címmel –, annak minden gyönyörűségével s fájdalmával együtt. Annyi bizonyos, hogy Törőcsik Mari élete izgalmakban gazdag volt, ráadásul nem csak a művészvilágba enged bepillantást, hanem magánéleti történeteket oszt meg, többek közt azt, hogyan ismerte meg a férjét.

 

Törőcsik Mari monológja férje, Maár Gyula Prés című filmjében

– A díszletek között állt egy férfi. Állt ott, bámészkodott, hallgatott. Be se mutatkozott, oda se jött. Nem is nézett felém. Én viszont néztem. Kérdezem, Ki ez? Mondják, Maár Gyula, filmrendező, de még nem csinált filmet. Bölcsészkart is végzett, és most megkérték, hogy írjon erről a forgatásról a Filmvilágnak. (..) Ezután kimentünk a Nemzeti Színházzal Moszkvába vendégszerepelni. Visszajövünk, megyek forgatni, Maár Gyulát újra ugyanott látom az egyik hasadékban. Áll, támaszkodik a falhoz, nézelődik. Nem engem néz, hanem csak úgy általában. Én őt nézem. Aztán odamegyek, átölelem. Itt vagyok. Ezt mondtam. Attól fogva a haláláig együtt voltunk. De ő most is itt van velem. Nem akarok senkit megbántani, higgye el, a magyar színházi világ krémjével összesodort a sors, de Maár Gyula volt az egyetlen férfi, akit soha nem tudtam átlépni.

Törőcsik Mari és a férfi, akin sohasem tudott továbblépni

hvg.hu