Török Gábor: Diktatúrában nincs kormányváltás, nálunk lesz

2016.10.10 12:25

Török Gábor szerint a Népszabadság megszüntetése nem jelenti a sajtószabadság vagy a demokrácia végét, csak azt, hogy 3 helyett 2 ellenzéki napilap marad.

Török Gábor: Diktatúrában nincs kormányváltás, nálunk lesz

Ami nem tetszik, ami nem szimpatikus, ami nem helyes, az nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy vége a demokráciának, vége a sajtószabadságnak - írja Török Gábor politológus a blogján a Népszabadság megszüntetésével kapcsolatban.

Török arról ír, hogy a demokráciához a szabad részvétel, a szabad versengés és a szabad nyilvánosság kell. Az első kettőről megjegyzi, hogy ha majd megváltozik a közhangulat, akkor egyértelmű lesz, hogy az Orbán-kormány új választási szabályai nem a Fidesznek kedveznek, hanem a mindenkori legerősebb politikai erőnek. "Diktatúrában nincs kormányváltás, nálunk lesz" – mondja Török.

A sajtószabadságról Török azt írja, hogy az igaz, hogy amióta a Fidesz van hatalmon, a kormányoldal tudatosan dolgozik azon, hogy a médiaegyensúly megváltozzon, és meg is változott: "a mindig pártos állami tévében a korábbiaknál lényegesen durvább pártpropaganda megy, a kormányhoz közelálló körök pedig egyre bővülő sajtóbirodalmat hoztak létre, alapvetően nem üzleti, hanem politikai megfontolásból. Ebbe a sorba illeszkedik az is, ami a Népszabadsággal történt: csak itt a jövőbeli új tulajdonosok nem építeni akartak, hanem rombolni. A lap megszűnése egyértelműen tovább változtat az arányokon: a politikai napilapok piacán a kormánypárti Magyar Idők és Magyar Hírlap mellett a korábbi három helyett már csak két nem kormánypárti orgánum (Magyar Nemzet, Népszava) marad" – foglalja össze Török Gábor.

A politológus azt írja, ez ugyan nem jó hír azoknak, akik szeretnék, ha nagyobb tere lenne a nem kormánypárti véleményeknek, vagy azoknak, akik hisznek abban, hogy a média nem csupán a politika szolgálóleánya lehet, de ettől még nincs vége a demokráciának vagy a sajtószabadságnak.

Török bár elismeri, hogy nyilvánvalóan politikai megfontolásból szüntették meg a lapot, azt írja, a Népszabadság beszüntetése nem összemosható azzal, amikor újságírókat börtönöznek be, lapokat tiltanak be, laptulajdonosokat robbantanak fel, vagy amikor csak szamizdatban lehetett az ellenzéki véleményeket kinyomtatni. Mint írja, ma minden újságárusnál kaphatók ellenzéki napi- és hetilapok, a távkapcsolóval bármikor elérhetőek ellenzéki csatornák, és az interneten tényleg minden vélemény szabad.

"Lehet tiltakozni, lehet szervezkedni, lehet másokat meggyőzni vagy támogatni, és végső soron lehet másra szavazni. Ha elegen teszik és gondolják ezt, majd másképp fognak menni a dolgok. Ha nem, akkor ez marad. Nem azért, mert diktatúra van, hanem azért, mert ez tetszik, ez jó, ez elég nekünk" – foglalja össze Török Gábor.

hvg.hu