Török Gábor: olyasmi történhet, amire korábban nem is gondoltunk

2020.05.12 13:43

Török Gábor politológus szerint a kormány népszerűségének változása attól függ, hogyan alakul a koronavírus-járványt követő gazdasági válság. Az ország nemzetközi kapcsolatainak alakulásában most következhetnek be korábban nem várt fejlemények.

Török Gábor
politológus
 
Fotó: Illyés Tibor / mti.hu
 
A Fidesz célja nagyon egyszerű: a következő választáson is megtartani a hatalmat - mondta Török Gábor politológus a nyugat.hu-nak adott interjújában. Márpedig ebből a szempontból számukra most az lenne a legszerencsésebb, ha minél hamarabb elfelejthetné az ország a járványt, és minél kisebb gazdasági és szociális válság járna a nyomában.
 
Török szerint a kormány mára beletanult a válságkommunikációba. Ugyanakkor nem is itt lehet a probléma: a kommunikáció hatékonysága kevésbé fontos olyan helyzetekben, amikor az emberek a mindennapokban érzik a helyzetük rosszabbra fordulását. Az a fő kérdés, milyen mély lesz a járvány nyomában járó gazdasági és szociális válság, hogyan tudja enyhíteni a nehézségeket a kormány, és mennyire hibáztatják majd az emberek a sorsuk rosszabbra fordulásáért a kormányt.
 
A politológus nem hiszi hogy volt a válságnak egyetlen olyan perce is, amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke feladta volna a nemzetközi céljait. Nem ebből a szempontból új a helyzet, hanem a radikálisan átalakuló nemzetközi és hazai környezet okán. Nem látható előre, hogyan alakul a jövőben az Európai Unió és Magyarország viszonya. Talán csak egy biztos: ha valamikor egyáltalán van esély arra, hogy korábban nem gondolt események bekövetkezzenek, akkor az most van.
 
forrás: nyugat.hu