Történelmi igazságtétel: új címeregyüttes Miskolc-Hejőcsabán a Bárczay kúria homlokzatán

2019.05.11 06:35

Több évtizedes adósságot törlesztettek és újabb lépést tettek a Bárczay kúria régi fényének visszaállítása terén azzal, hogy a régi, szocialista idők kohász homlokzati szimbólumát Miskolc és a Bárczay-család címeregyüttesére cserélték le. A pénteki avató ünnepségen Kriza Ákos polgármester hangsúlyozta: ez egy történelmi igazságtétel volt.

A kúria a 18. század második felében épült, ma már esküvőket, kulturális eseményeket, hagyományőrző programokat is tartanak itt. A mai időkre jellemző megbecsülés és pezsgő élet azonban nem volt mindig jellemző: a családfáját hosszú évszázadokra visszavezető Bárczayaktól a II. világháború után elvették az épületet, és a korábban lakóházként használt kúriának egy teljesen más funkciót adtak. Az avató ünnepségen Csöbör Katalin országgyűlési képviselő elmondta, míg a szocializmus alatt nem vigyáztak az értékekre, addig a Fidesz-KDNP kormány kiemelt célként kezeli az épített örökség – köztük várak, kastélyok – felújítását és megőrzését a gyermekeink, unokáink számára.
 
 
Fotó:Végh Csaba
 
– Azt tudom mondani, hogy most már hála Istennek jó kezekben van a kúria 
– húzta alá a politikus.
 
Kiss Ákosné Gonda Erika hét évvel ezelőtt érkezett a Gárdonyi Géza Művelődési Házként is ismert épületbe. Az intézményvezető elmondta, erős volt benne az elhatározás, hogy visszaadja a kúria rangját; országzászlót állított fel a parkban, aztán kialakítottak egy Bárczay emlékszobát és egy állandó kiállításnak is otthont ad ma már az épület.
 
A sok munka után azonban egy adósság még mindig maradt: az épületnek méltó címerre volt szüksége. A régi címert sokéves egyeztetés és munka után már korábban eltávolították a kúria homlokzatáról. Helyére Miskolc és a Bárczay-család címeregyüttese került.
 
 
– Történelmi igazságtételt szolgáltattunk azoknak, akiknek a tulajdona volt az épület, akiket kisemmiztek és elkergettek innen – ezt már Miskolc polgármestere mondta. Kriza Ákos hozzátette: „a lelkünkhöz közel álló szimbólumok” újbóli használata szintén ilyen igazságtétel. De része az is, hogy nagyon hosszú idő után egymás mellett jelenik meg az épület homlokzatán a város és a Bárczyak címere. – Ahogy telik az idő, mindennek a helyére kell kerülnie. Itt, Hejőcsabán ez meg is történt" – hangsúlyozta.
 
 
Kovács István szobrászművész, restaurátor-régész munkáját dicséri a címeregyüttes. Szakmai iránymutatást Kovács Zsolt heraldikus nyújtott. Túri Tamás a címercsere műszaki kivitelezéséért felelt. – A városvezetésnek és Kriza Ákos polgármesternek külön köszönet jár, hogy támogatásával lehetővé tette, hogy méltó környezetet alakíthassunk ki ezen a közel 3 hektáros területen – zárta az eseményt Barta Gábor önkormányzati képviselő, házigazda.
 
 
A nagy múltú Bárczay família – aminek egyik tagja, Bárczay Ágnes is hivatalos volt a pénteki avató ünnepségre, de családi okok miatt nem tudott jelen lenni az eseményen – egyike az ország legrégibb nemesi családjainak, eredetüket a 13. század elejére vezetik vissza. Ősi fészkük a Felvidéken lévő Abaúj vármegyei (Kassa melletti) Bárca (régiesen Bárcza) település volt, de már több évszázada volt birtokuk Hejőcsabán is.
 
 
Kujan István
minap.hu