Tóth József: vége az önkormányzati bérlakásrendszernek

2021.05.13 11:44

Tóth József, a XIII. kerület MSZP-s polgármester szerint az önkormányzati bérlakásrendszer végét jelenti az a kormánypárti törvényjavaslat, amelynek értelmében az önkormányzati bérlakásokban élők a forgalmi érték 15-30 százalékáért megvásárolhatják a lakásokat.

Önkormányzati bérlakások

 

Az országban példa nélküli módon, több mint 600 bérlakást építettünk, a fővárosban a XIII. kerület rendelkezik a legtöbb bérlakással. Mi a lakásállomány folyamatos fejlesztését, bővítését tűztük ki célul, nem pedig az áron aluli értékesítését. Azok a bérlakásban élők, akik napi problémákkal küzdenek, várhatóan ki lesznek szolgáltatva a lakásmaffiának. Az olcsó lakásvétel lehetősége a tehetőseknek kedvez, a rászorulókat adósságba taszíthatja. Indokolatlan és igazságtalan azokkal szemben, akik nem tudtak bérlakáshoz jutni az elmúlt évtizedekben. A „csókosok” lakáshoz jutásának érdekében feláldozzák az egész önkormányzati bérlakásszektort. Ez nem segít a lakhatással küzdők lakáshoz jutásában
 
írta a polgármester.
 
A 24.hu emlékeztet: Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő kedd este benyújtotta a lakástörvény módosítását célzó javaslatát, amely eddig leginkább a Budai Vár önkormányzati lakásainak eladása miatt került az érdeklődés fókuszába, de már Pikó András józsefvárosi polgármester is jelezte, hogy súlyos következményei lesznek, megszűnik az önkormányzati lakáspolitika.
 
A tervezett szabályok értelmében az önkormányzati lakások bérlői nyomott áron megvehetik az ingatlant, ha 2020. december 31. előtt létesítettek bérleti jogviszonyt. A vételár alapesetben a lakás forgalmi értékének 30 százaléka, azonban ez 15 százalékig tovább csökkenthető annak függvényében, hogy a bérlő mióta lakik az ingatlanban.
 
forrás: hirklikk / 24.hu