Tovább esett a lakásbiztosítások díja

2015.04.07 05:43

Az idei első negyedévben 5 százalékkal, átlagosan 21 700 forintra esett az újonnan kötött lakásbiztosítások éves díja - közölte a netrisk.hu online alkusz cég, a saját adataira hivatkozva.

A díjcsökkenés azonban nem jelent automatikusan bevételkiesést a biztosítóknak, mivel az új szerződések közel feléhez kiegészítő biztosításokat kötnek az ügyfelek.  Jelenleg a legnépszerűbb kiegészítő biztosítás a családi balesetbiztosítás, ezt választja az új szerződők 18 százaléka. A besurranó tolvajlás ellen 11 százalékuk, míg a tetőbeázás ellen 9 százalékuk kötött kiegészítő biztosítást. A másik új lehetőség a piacon az önerős lakásbiztosítás, de jelenleg csak az új szerződők 5 százaléka él ezzel a lehetőséggel.

Ennek az az oka, hogy az 50 ezer forint alatti károk teszik ki a lakásbiztosításokra kifizetett kártérítés több mint a felét. Ezzel szemben áll az ekkora önerő vállalásához kapcsolódó 10-15 százalékos díjkedvezmény, amely az átlagdíjhoz mérve évi 2-3 ezer forint. Az online alkuszok díj-összehasonlító oldalai megtették a hatásukat - az autóbiztosítások után - a lakásbiztosításoknál is.

Az idei első negyedévben az új lakásbiztosítások 34 százaléka volt - alacsonyabb díjú - évfordulós biztosító-váltás, míg egy éve ez az arány csak 19 százalékot tett ki.  A magyar piacon tavaly 400 ezer új lakásbiztosítást kötöttek, ennek 15 százaléka jutott az online alkuszokra.

mti.hu