Tovább mélyül a szakadék: aggasztó képet fest az ország

2018.08.08 11:15

A KSH 2016-os "kis népszámlálásának" elemzése szerint a magyar társadalom legfelső és legalsó jövedelmi rétegének létszáma nagyobb arányban bővül, mint a középrétegé, azaz 2011 és 2016 között nőtt a társadalom polarizációja - derül ki a 24.hu cikkéből.

 
 
A foglalkoztatási hierarchia minden szintjén többet dolgoznak Magyarországon, mint 2011-ben, ám az arányok eltolódtak: emelkedett a felső és az alsó rétegekhez tartozók száma, miközben a középréteg tábora csökken.

 


A középső szinten a kereskedelemben dolgozó munkavállalók száma emelkedett ugyan, ám a szakképzett szolgáltatási munkavállalók létszáma és aránya is csökkent, csak úgy, ahogy a cégtulajdonos középosztály aránya. Tovább folytatódott az a trend, mely szerint kevesebb a szakképzettséget igénylő pozíció.

 
Emellett az is kiderült a kis népszámlálás adataiból, hogy a közmunkaprogramnak is köszönhetően a munkaerőpiacról kiszorulók száma a felére csökkent ugyan, ám annak a 230 ezer embernek közel kétharmada 30 évesnél fiatalabb. Ennek részben a tankötelezettség felső korhatárának leszállítása lehet az oka, mely lényegesen több fiatalt terel a munkaerőpiacra.
 
g7.hu / penzcentrum.hu / 24.hu