Tovább romlott Magyarországon a sajtószabadság

2021.04.20 10:24

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet éves felmérése szerint a magyar sajtóhelyzet Európában a második legrosszabb, csak Bulgária van lejjebb. Világszinten a 92. helyen áll Magyarország, tavaly még csak a 89. volt.

illusztráció
 
A Riporterek Határok Nélkül (Riporters sans Frontiers, RSF) nemzetközi újságírószervezet idén is kiadta az évenként elkészített sajtószabadság-indexüket, a 444 cikke szerint az "Európai Unió alternatív, elnyomó modelljeként jellemzi a magyarországi sajtóviszonyokat."
 
Az index szerint Magyarország jelenleg a 92. helyen áll világviszonylatban, tavaly még a 89. helyen volt az ország.
 
Fotó: Illusztráció / Facebook / Orbán Viktor / videórészlet
 
Az RSF Magyarországról szóló értékelése szerint a koronavírus-járványt kihasználva Orbán Viktor és kormánya tövább növelte a befolyását a magyar média fölött, ami már más európai kormányoknak (szlovén és lengyel) is példaként szolgál. 
 
A cikk szerint a jelentés kitér arra is, hogy a járvány kitörésekor olyan törvényeket fogadott el a magyar parlament, amelyek eljárással fenyegethették az újságírókat "fake news" terjesztésének vádjával. Emellett a járványra hivatkozva nehezebb a közérdekű adatokhoz is hozzájutni. 
 
A jelentés szerint a média sokszínűsége is sérült, a Klubrádió frekvenciájának elvétele mellett az Index kormányzati megszállását emelték ki. A jelentés szerint az Index.hu egykori újságírói által indított Telex.hu segített megmenteni azt, ami megmaradt a pluralizmusból Magyarországon, a Szabad Európa Rádió visszatérésével együtt.
 
Az Európai Unióban Magyarország az utolsó előtti helyen áll, csak Bulgáriában rosszabb a szabad sajtó helyzete. Macedónia, Moldova és Albánia is előttünk jár ebben a tekintetben. A világlista elején Norvégia, Finnország, Svédország és Dánia áll, a sajtószabadság szempontjából tíz legrosszabb ország pedig a következő (a legutolsótól visszafele): Eritrea, Észak-Korea, Türkmenisztán, Kína, Dzsibuti, Vietnam, Irán, Szíria, Laosz és Kuba.
 
forrás: 444.hu, rsf.org