Továbbra is hallgat a vérellátó

2015.07.07 06:13

Továbbra sem derülhet ki, miért értesített ötszáz véradót az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) arról, hogy kizárták őket a véradásból, vérüket megsemmisítették, mert HIV fertőzöttek. És az sem, hogy ennek kivizsgálására miért kell az értesítetteknek 3 hónapot várniuk.

Az üggyel kapcsolatban a szolgálat főigazgató-helyettes annyit elmondott: ha valakinél valamilyen eltérést találnak, küldenek egy értesítést, melyben konzultációra hívják az illetőt, de ezekben a levelekben a pontos diagnózist soha nem közlik. Akiknél felmerül a HIV-fertőzés gyanúja, azokat rögtön behívják, nem várnak három hónapot az újabb teszttel.

S hogy ezt bizonyítsa az OVSZ, közzétett honlapján egy mintalevelet is. Ebben konkrét betegség megnevezés valóban nem látható, a kontrollt pedig előzetes telefonos egyeztetéshez kötik. Mert ahogyan állítják, tesztjeik a betegek érdekében rendkívüli érzékenységűek, aminek köszönhetően 1986 óta - a HIV szűrővizsgálat bevezetésének dátuma - vérkészítménnyel egyszer sem történt HIV vírus átvitel.

Az ügy nem kapott nagy nyilvánosságot, az esetről pénteken a pestisracok.hu számolt be először. A hírportál és az Origo is érdeklődött arról, valóban bevett módszernek számít-e, hogy azonnali kontrollvizsgálat helyett 3 hónap türelmet kérnek a véradóktól. Az OVSZ válaszában csak annyit írt, türelmet kérnek, mert az ügyben a szervezet főigazgatója nyilatkozhat, aki azonban szakmai okokból külföldön tartózkodik, és majd hétfőn fog reagálni az állításokra.

Lapunk az esettel kapcsolatban próbált további információkat megtudni: hogyan fordulhatott elő a tévesztés, illetve pontosan mi vár azokra, akik az értesítőt megkapták. Falakba ütköztünk. Az OVSZ sajtóosztályán közölték: hivatalos állásponjtuk megtalálható honlapunkon, interjút az üggyel kapcsolatban egyáltalán nem adnak.

nepszava.hu