Továbbra is lehet "magán" pálinkát főzni - Jön a párlat-adójegy

2015.11.24 18:24

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli - ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő- bor- pálinka albizottságának ülésén.

Palotai Kinga - amikor a jövedéki törvény módosításával kapcsolatos változásokat ismertette a jelenlévőkkel - elmondta, hogy bevezetik a párlat-adójegyet. Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlat-adójegy egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt.

Hozzátette: a főzőberendezést továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál. Szükséges azokat a nyilatkozatokat is megtennie a magánfőzőnek, amik a magánfőzésnek való megfelelést támasztják alá. Ilyen például, hogy a magánfőző gyümölcstermesztőnek minősül, és saját alapanyagból állítja elő a párlatot.

nepszava.hu