Tragédia a Hortobágyon - EU-s pénzcsalás miatt haltak meg a tűzszerészek?

2016.07.01 18:01

Késésben volt az EU-nál vállalt bombamentesítési projekt, az állam hajszolta a túllépett határidőt, ezért is halhatott meg négy honvédségi tűzszerész pénteken, egy pedig megsérült egy robbanásban a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a volt bombalőtéren – értesült a Népszava. Az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Négy tűzszerész vesztette életét pénteken délután a Hortobágyon, az egykori bombázótér mentesítése közben. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával jelenleg is tart. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket.

Egy – a területet ismerő forrásunk által hivatkozott dokumentum szerint - a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén csaknem 3 milliárd forint értékű fejlesztés keretében, két szakaszban valósulna meg az egykori bombázó lőtér rehabilitációja, az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában. A Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag, Hortobágy települések külterületén található egykori bombázó lőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A projekt keretében összesen csaknem 4200 hektár bombázással érintett célterületet és védőzónát rehabilitálnának.

Úgy tudjuk, civil szakcégek nem vállalták a veszélyes feladatot, ezért a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel kötöttek szerződést. A teljes terület mentesítését a 2016. május 31-i véghatáridőig kellett volna elvégezni, de ez nem sikerült – épp a terület fokozott veszélyessége miatt – tájékoztatott forrásunk. Valószínű – mondta informátorunk -, hogy a késedelemről a kormány nem tájékoztatta az EU-t, azért sürgették a mentesítést, hogy ne derüljön ki a csúszás. Mivel a projekt késésben volt, fokozott terhelés nehezedett a terepen dolgozó tűzszerészekre.

A projekt tervezett teljes befejezése ugyanis 2018. május 30., ekkora kellene az egész területet rehabilitálni. Az eredeti – már mentesített - felszínből kiemelkedő hangárimitációkat, céldombokat kellene elbontani, a becsapódott lövedékek okozta tájsebeket betemetni – mintegy 5000 bombatölcsér nyomait - a tölcsérekből kirobbant anyag visszaterítésével, valamint a helyben kijelölt helyekről szállított anyag felhasználásával. A területet később mezőgazdasági célra kívánják használni.

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek.

nepszava.hu