Tragikus az aszályhelyzet hazánkban is

2022.08.15 20:19

A csapadékhelyzet nem javul, hanem romlik az országban. Az elszórt záporok kevés esőt hoztak, és azt is csak kis területre, így az aszály tovább súlyosbodott. A folytatás sem ígér sok jót: csapadék továbbra is csak alig, elszórt záporok formájában érkezik. Ráadásul újabb hőhullám előtt állunk, ami előre láthatóan csütörtökön tetőzik majd – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat .

 
Az elmúlt héten elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, melyekből 5 milliméternél nagyobb csapadék csak nagyon kis területen hullott. A meleg, sokszor szeles időben a lehullott kis nedvesség is hamar elillant a talajból.
 
A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak. A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszály van.
 
Az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat: 1901 óta az idei a legszárazabb első fél év Magyarországon.
 
A mostani héten újabb hőhullám érkezik, a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökig emelkedik majd, akkor 33–38 Celsius-fokra számíthatunk. Pénteken érkezik egy hidegfront, amely mérsékli majd a forróságot. Kedden szórványosan előfordulnak záporok, zivatarok, és a pénteki front is hoz majd némi csapadékot, de előreláthatóan csak keveset, így országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Így jellemzően tovább fokozódik az aszály.

<

 

 

 
Az aszály miatt több folyón és tóban rekordalacsony vízállást mérnek, de a mezőgazdaság is nagyon megszenvedi a szárazságot. A gyepek kiégnek, a gabonanövények hozamai alacsonyak, és egyre több pusztító tűzzel is találkozunk. A Telexen cikksorozatban mutatjuk be az aszály hatásait, illetve az alkalmazkodási vagy megelőzési lehetőségeket is.
 
Az első rész a vízgazdálkodás problémáival foglalkozott.
A második az aszály miatt egyre gyakoribb erdőtüzekkel.
A harmadikban a sorra kiszáradó kutakat mutattuk be.
A negyedikben pedig azt, hogy milyen óriási veszteségeket okoz a magyar agráriumnak.
 
 
 
 
forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat