Trócsányi felelhet a humanitárius segélyezésért az EU-ban

2019.09.09 05:18

Nem pont erre a posztra szánta volt miniszterét Orbán Viktor.

Trócsányi felelhet a humanitárius segélyezésért az EU-ban

 

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a "humanitárius segélyezés -katasztrófavédelem" portfólióját bízná Trócsányi Lászlóra Ursula von der Leyen.
 
A hír már szerdán felröppent, akkor azonban még a nemzetközi fejlesztés szakterülete is benne volt a pakliban. Azóta több európai forrás köröztetni kezdte az EU-biztosok várható listáját, amelyeken Trócsányi neve mellett a humanitárius segélyezés szerepel. Ezt erősítette meg a Spiegel, az Euronews és a Guardian is a hétvégén.
 
Orbán és Trócsányi - többre szánták
 
Fotó: Túry Gergely
 
A humanitárius EU-biztos feladata, hogy a tagállamokat ért katasztrófák, természeti csapások esetén erőforrásokat mozgósítson, és ő tartja a kapcsolatot a jótékonysági szervezetekkel is.
 
Hivatalosan kedden jelentik be, kit milyen pozícióra jelöl az Európai Bizottság következő elnöke - emlékeztet a 444.hu. Az Európai Parlament csomagban szavaz róluk, és épp ezért korábban már felmerült, hogy Trócsányi komoly tehertétel lehet, amennyiben a minisztersége alatt hozott törvények (például a civilszervezetekről vagy a különbíróságokról szólók) miatt sokan vonakodhatnak igent nyomni egy olyan csapatra, amelyben ő is rajta van.
 
hvg,hu