Trópusi időjárásra figyelmeztettek

2015.07.24 07:22

A következő napokban még inkább megnövekszik az emberi szervezet hőérzete a levegő növekvő páratartalma miatt; enyhülés csak vasárnap várható – tájékoztatta tegnap az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa csütörtökön az MTI-t.

Páldy Anna közölte: ezzel egy időben nő az ózon koncentrációja a levegő alsó rétegeiben, a gáz pedig izgatja a nyálkahártyát, köhögést, a szem könnyezését okozza és kedvezőtlenül befolyásolja a krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők állapotát. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat egyelőre fenntartja az országos hőségriadót – tette hozzá. Ebben a helyzetben azt ajánlják mindenkinek, hogy ha tehetik, 11 és 15 óra között maradjanak otthon és igyanak sok folyadékot. A továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek szervezete fokozott megterhelésnek van kitéve a hőségben. Azt tanácsolják a szülőknek, hogy a kisgyermekeket kora reggel vagy este levegőztessék. Ha vízpartra viszik őket, keressenek árnyékos helyet nekik, vagy vigyenek magukkal napernyőt, félsátrat, öltöztessék őket cérnatrikóba, illetve legalább 30-as faktorú naptejjel kenjék be a bőrüket. Ez utóbbi vonatkozik a nagyobb gyermekekre is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: a napok óta tartó, a 35 Celsius-fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani. Igazi felfrissülést majd egy jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tegnapi közlése szerint az átlagosnál több tűzesethez riasztják a tűzoltókat a kánikulában, ezért a szervezet fokozott óvatosságot kér az emberektől. Hajdu Márton felhívta a figyelmet arra, hogy július 3-a óta országos tűzgyújtási tilalom van érvényben és fokozott a tűzveszély a szabad területeken.

Hozzátette, hogy több esetben nemcsak a termény, például a lábon álló gabona, hanem mezőgazdasági gépek is áldozatául estek a földeken pusztító lángoknak, és a hőségben egyre több a közúti baleset is.

mti.hu