Tüdőrákban sajnos a magyarok az elsők az EU-ban

2017.05.30 18:22

Magyarországon halnak meg a legtöbben tüdőrákban az egész Európai Unióban – közölte kedden az Eurostat. Az EU-ban a halálozások harmadáért felelős valamilyen daganatos betegség, ezek 2014-ben összesen 1,3 millió ember halálát okozták. Ebből 272 ezer halálesetért felelős a tüdőrák, ami átlagosan 21 százalékos arány. A férfiakat nagyobb arányban érinti ez a betegség, 2014-ben 185 ezren haltak meg tüdőrákban, míg a nők közül 87 ezren.

 
A 2014-es összesített adatok szerint Magyarországon a végzetes daganatos betegségek 27 százaléka tüdőrák, míg a második helyen álló Belgiumban, Dániában, Görögországban, Hollandiában és Lengyelországban ez az arány 24 százalék. A legkevésbé Lettország, Szlovákia és Svédország (16 százalék), illetve Portugália (15 százalék) érintett.
 
 
A környezetre is káros
 
Május 31. a dohányzásellenes világnap, ebből az alkalomból a az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) is közzétett egy kutatást, amely szerint a dohányzás nem csak az emberek egészségét károsítja, de a dohányáru előállítása és elszívása a környezetre is veszélyt jelent. Más növényekhez képest a dohány termesztéséhez több trágyára és rovarirtóra van szükség. Erdőket irtanak ki, hogy termőterülethez jussanak, ám a dohánylevelek kiszárításához szükséges tüzelőt is rengeteg fa kivágásával kell előállítani.
 
Évente nagyjából 11,4 millió tonnányi fára van szükség a szárítási eljáráshoz, vagyis 300 cigarettához körülbelül egy fára. A világ legnagyobb dohánytermelőjének számító Kínában az éves erdőirtás 18 százaléka a dohánytermesztés számlájára írható. A WHO szerint a cigarettagyártók évente félmillió tonna nikotinnal és más vegyi anyaggal szennyezett hulladékot termelnek. Évente több mint 6 trillió cigarettára gyújtanak rá világszerte, emiatt 3-5 millió tonna üvegházhatású gáz, továbbá több ezer tonna rákkeltő anyag jut a levegőbe.
 
mno.hu