Tudta? Ilyen könnyen benyelheti a pénzét a bankautomata

2016.02.10 11:07

Bár még nem minden ATM képes rá, de ma már számos bank automatájánál tudunk pénzt befizetni a bankszámlánkra. A szolgáltatásnak több előnye is van, a bankok tapasztalatai szerint mégsem igazán nagy az érdeklődés az automatás készpénzbefizetés iránt.

Ma már több nagybanknál is könnyen fizethetünk be pénzt a számlánkra a bankautomatákon keresztül. Ennek nagy előnye, hogy nem kell sorban állnunk és akár nyitvatartási időn kívül is feltehetjük a pénzt a számlánkra, ami a legtöbb esetben pillanatokon belül meg is érkezhet. De ahány bank, annyi féle feltétele lehet a szolgáltatásnak, ezért a Pénzcentrum most megmutatja, hogy melyik banknál hogyan használható a szolgáltatás.

Hogy működik?

Első lépésként behelyezzük az automatába a bankkártyánkat, majd megadjuk a PIN kódunk és kiválasztjuk a pénzbefizetés menüpontot. Amikor pedig kinyílik az automata "pénzkiadó" nyílása, akkor a bankjegyeket széthajtogatva hosszában helyezzük a gépbe, ahogy azokat ki szoktuk venni belőle. Az, hogy egyszerre mennyi pénzt tehetünk be a gépbe, az bankonként változhat. A pénzérmék sajnos most sem jöhetnek szóba, csak forint bankjegyekkel tudunk az automatánál pénzt befizetni.

 

Hol érhető el a szolgáltatás?

A Pénzcentrum körképéből kiderült, hogy az OTP Bank üzemeltet pénzbefizetésre alkalmas ATM-eket. A szolgáltatással kapcsolatban pedig,
az ügyfelek visszajelzései pozitívak - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a bank.

A honlapjukon lévő tájékoztatásból azonban kiderül, hogy jelenleg az országban csupán 5 pénzbefizetésre alkalmas OTP automatát találhatunk. A szolgáltatás náluk egyelőre díjmentes, a befizethető maximális összeg pedig egyszerre 200 darab bankjegy.
A CIB Bank több mint 10 éve biztosítja ezt a lehetőséget ügyfeleinek - válaszolta megkeresésünkre a bank sajtóosztálya.

A bank válaszából az is kiderül, hogy náluk a bankfiókban elhelyezett ATM-ek 83 százalékánál van lehetőség a készpénz befizetésére, azonban nem tapasztalnak jelentős érdeklődést az ügyfeleik részéről a szolgáltatás iránt, akik egyébként egyszerre 980 ezer forintot tehetnének fel a bankszámlájukra.

Az ügyfeleink keresik és szívesen használják a szolgáltatást - tudtuk meg a K&H Banktól.

Náluk a szolgáltatás 2013. december óta érhető el, ma már 48 bankautomatánál, ahol egyszerre 4 millió forintot tehetünk rá a számlánkra. A bank válaszában kiemelte azt is, hogy a befizetett pénz náluk néhány percen belül jóváírásra kerül, amiről SMS-ben is értesítenek minket. Az összeget pedig azonnal felhasználhatjuk bankkártyás vásárlásra vagy esetleg e-bankon történő átutalásra.

Nem mindegy tehát, hogy milyen bankkal van dolgunk, hiszen nagy különbség lehet abban, hogy milyen gyorsan érkezik meg a pénz a számlánkra. Az ábrából pedig az is kiderül, hogy az Erste és az Unicredit Bank automatáin keresztül is van lehetőségünk készpénzt befizetni, náluk az alkalmanként befizethető bankjegyek száma 50 darab.

Ha pénzt szeretnénk befizetni az ATM-en keresztül, akkor előtte mindenképpen tájékozódjunk a bankunk honlapján, hogy pontosan melyik automatáknál van erre lehetőségünk.

 

Mennyibe kerül?

A befizetés persze csak a kártyához tartozó bankszámlára történhet, ezért van olyan bank, amelyik az összeg 0,2 százalékát számolja fel, de olyan is akad, ahol  párszáz forintban határozzák meg a pénzbefizetés díját, amelynek összege akár csomagonként is eltérhet. Több banknál azonban akció keretében akár díjtalanul is megtörténhet a befizetés.

Vannak persze még olyan bankok, ahol nem elérhető ez a szolgáltatás, de természetesen ők is nyitva tartják a szemüket.

A Budapest Bank ATM-jeinél jelenleg még nem elérhető ez a szolgáltatás. Ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérjük a piac alakulását, a szolgáltatás terjedését és ügyfeleink igényeit a szolgáltatással kapcsolatban - válaszolta megkeresésünkre a bank.

penzcentrum.hu