Túl „előrelátó” orvosok

2015.01.08 05:36

„Nem elég a pénz: szabályozásra is szükség van.” A főigazgató három éve van „várólistán” a véleményével.

A legtöbb esetben azért halasztják el újra és újra a műtétet, mert a beteg még reagál a konzervatív kezelésre, azaz nincs szüksége az operációra – hívta fel a figyelmet a várólisták egy érdekes „tünetére” dr. Csiba Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kórház főigazgató főorvosa. – Ez azt jelenti, hogy a várólisták (az egy orvosnak adott műtéti lehetőség?) miatt az orvosok nem akkor teszik fel a beteget a várólistára, amikor már műtétre van szüksége, hanem sokkal korábban, vélelmezve, hogy három-négy éven belül kelleni fog. Emlékei szerint jelenleg több beteg várakozik műtétre az ortopédián, mint tavaly ilyenkor, miközben az elmúlt évben közel 20 százalékkal több műtét történt, mint a korábbi évben.

Véleménye szerint szabályozni kellene, hogy a beteg csak akkor kerülhessen várólistára, ha máris operálni kellene, de nincs rá kapacitás (nem pedig akkor, ha várhatóan jövőre indokolt lesz a műtét). Ha a beteg felkerült a várólistára, akkor azt legalább félévente ellenőrizni kelljen (s abban az intézetben legyen az orvosi dokumentáció erről, ahol a várólistát vezetik). A beteg tudjon arról, hogy a kapott dátum tájékoztató jellegű, és az akár fél évvel is változhat (rövidebb is lehet). Ezt a beteg egyszer utasíthatná el, a következő alkalommal törölnék a listáról. Ha pedig a beteg szakmailag alkalmatlan, és egy éven belül nem is várható javulás, akkor kerüljön le a várólistáról! Ha alkalmassá válik, sürgősséggel úgyis bármikor operálható.

– E szabályozás nélkül a pluszösszeg legfeljebb átmeneti csökkentésre (vagy arra sem) elég – jelentette ki dr. Csiba Gábor. Hozzátéve: egyébként még szabályozás esetén is szükséges, hogy a csökkentésre kiosztott pénz (vagy annak jelentős része) hosszú távon beépüljön a finanszírozásba.

A B-A-Z Megyei Kórházban jelenleg 2300 beteg van a várólistákon (minden szakmát figyelembe véve), ebből 1096 beteg az ortopédián csípő- és térdprotézisre, valamint ugyanerre 246 beteg a traumán.

A traumán 3 beteg kivételével 2013 májusa után jegyezték elő a betegeket, az ortopédián a legrégebbi beteg 2008-as (más betegség miatt halogatják), de 2012 decembere előtti további 243 beteg.

A sebészeten egy év körüliek a várakozási idők, a szemészeten pedig 8–10 hónap.

A Miskolci Semmelweis Kórház a szemészeti betegeknél szürkehályog-műtétet, sebészeti területen sérv- és epehólyag műtétet, valamint az urológia területén bizonyos típusú prosztata műtéteket végez várólista alapján. A sebészeti és az urológiai területen nincs várakozás. A szürkehályog műtéteknél itt az átlagos várakozási idő 1 hónap. Ám mivel a műtéti beavatkozásokat bizonyos vizsgálatok megelőzik, az 1 hónap inkább előkészületi időnek fogható fel. Ennél hosszabb várakozási idő csak akkor szokott előfordulni, ha a betegnél valamilyen egyéb egészségügyi probléma hátráltatja a beavatkozást, vagy nem jó számára a felkínált időpont, tájékoztatott dr. Pap Tibor orvosigazgató.

Mindezekre figyelemmel az ő intézményük nem volt célintézménye a várólisták rövidítésére szánt központi forrásnak.

eszak.hu