Túl sok a pazarlás

2018.11.05 06:48

Évente 1,8 millió tonna élelmiszer megy pocsékba Magyarországon. Ennek több mint harmada a háztartásokban keletkezik. A fejenként 68 kilogramm élelmiszer fele egy kis odafigyeléssel megmenthető lenne. Ennek érdekében kezdett kampányba a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal (Nébih).

Fotó: Németh András Péter

 

Kész étel, pékáruk, zöldség és gyümölcs. A pazarlásnak ez a három fő területe, ezért a kampány elsősorban arra irányul, hogy ezekből miként tudna minél többet hasznosítani a fogyasztó – osztotta meg a stratégia legfőbb elemét érdeklődésünkre Kasza Gyula programvezető, a hivatal igazgatóhelyettese.
 
A kész étel pazarlásának egyik oka, hogy a nagyobb családokban nehéz megbecsülni a szükséges élelmiszer mennyiségét, ezért inkább többet készítenek. Hasonló a helyzet a pékáruval, amelynek a pazarlása etikai kérdés is. Kísérletként az egyik szeméttelepre beérkező hulladékból kigyűjtötték a sütőipari termékeket: néhány órán belül két embernagyságú kupacot hordtak össze. A  zöldség és a gyümölcs pazarlása különösen jellemző a fiatalokra, akik előszeretettel dobják el a gyümölcsöt, ha a legkisebb hibát fedezik is fel rajta.
 
A felmérések szerint minél jobb módban él valaki, annál több élelmiszert pazarol, hiszen jövedelmének annál kisebb részét költi élelmiszerre, tehát annál kevésbé becsüli. Érdekesség még, hogy a falvakban és a városokban kidobott élelmiszer mennyisége között gyakorlatilag nincs különbség.
 
Mit lehet tenni a pazarlás ellen? Mindenekelőtt tudatosítani kell a fogyasztókban, hogy egy család évente ötvenezer forint értékű élelmiszert dob ki. Ezt az összeget érdemesebb lenne inkább kevesebb, de jobb minőségű ennivalóra költeni, amivel nemcsak a környezet, de a fogyasztók is jobban járnának. És mivel a rögzült szokások felnőttkorban már nehezebben változtathatók, a Nébih a gyermekek oktatása céljából tájékoztató anyagokat dolgozott ki. A füzet a kampány honlapjáról – www.maradeknelkul.hu – letölthető, hasonlóan a hozzá kapcsolódó tanári kézikönyvvel.
 
HP
szabadfold.hu