Tulajdonképpen azt is megteheti, hogy ma nem vásárol semmit (Black Friday)

2015.11.27 07:02

A Black Friday sokakat csábíthat őrült költekezésre, de ma azok is megtalálhatják a számításaikat, akik ki akarnak maradni a fogyasztási orgiából.

Egy felmérés szerint a 18-59 éves hazai internethasználók egyötöde, körülbelül egymillió ember tervezi, hogy vásárolni fog a pénteki akciókban, a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelentő Black Friday elnevezésű napon. Sokan viszont akár azt is tervezhetik, hogy ma semmire nem költenek pénzt, péntekre esik a fogyasztói böjtként ismert Ne vásárolj semmit! nap is.

A Black Friday csaknem ötven éve a hálaadást követő péntek – idén november 27-e – elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban; ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők. A Media Markt és az NRC marketingkutató közös felmérése szerint a promóció Magyarországon sem ismeretlen, a 18-59 éves, internethasználó lakosság 72 százaléka hallott már róla. A korcsoport 22 százaléka tervezi is, hogy vásárol, a felmérés szerint elsősorban a 18-39 éves, felsőfokú végzettségű, budapesti és közép-magyarországi, illetve kelet-magyarországi férfiak érdeklődnek.

A legnagyobb az érdeklődés az elektronikai, ezen belül is leginkább a számítástechnikai termékek, a könyvek, a ruházati és szépségápolási cikkek, valamint a sportszerek és a sportruházat iránt. A többség, 54 százalék elsősorban online tervez vásárolni, 35 százalékot az online és offline vásárlási mód is érdekli, kizárólag áruházban pedig csak a válaszadók 11 százaléka vásárolna.

Nem véletlen, hogy a Ne vásárolj semmit! nap a Fekete Péntekre esik: az esztelen fogyasztás elleni tiltakozásként találta ki egy Ted Dave nevű művész Vancouverben, majd nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát. Bár a bírálók szerint a mozgalom csak arról szól, hogy a lelkes résztvevők legfeljebb majd egy másik napon költekeznek, a Ne vásárolj semmit! nap elkötelezett hívei szerint a visszafogott fogyasztást tartós elkötelezettségé lehet fejleszteni.

vs.hu