Túlóratörvény: Levelet írt Orbánnak az Európai Szakszervezeti Szövetség

2019.01.10 06:24

Luca Visentini aggodalmát fejezte ki a módosítás miatt.

Képtalálat a következőre: „dolgozók gyártósor https”
Fotó: napi.hu
 
Aggodalmát fejezi ki az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) a túlóratörvény miatt – írta Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levelében Luca Visentini, az ESZSZ főtitkára, írja a 24.hu.
 
Visentini szerint a Munka Törvénykönyve változásai jelentősen rontják a munkavállalók helyzetét, sértik a pihenéshez, az egészséges élethez való jogot, és veszélyeztetik az Orbán-kormány által oly sokszor említett családi élet szentségét. Hozzátette:
 
Szeretném felhívni a figyelmét arra a régi gyakorlatra épülő tapasztalatra és széles körben elismert jogi elvre, hogy a munkáltatók és munkavállalók nincsenek egyenlő helyzetben, s arra, hogy a dolgozónak gyakorlatilag lehetetlen nemet mondania a főnökének. Mindezen túl a kifizetések három évig való potenciális elhalasztása a munkavállalók helyzetét még rosszabbá teszi."
 
A rabszolgatörvény az EU munkaidő-irányelvének megsértéséhez vezethet, jegyezte meg a főtitkár, és uniós szinten veszélyes precedenst teremt a munkakörülményeket illetően.
 
A miniszterelnök és Visentini közötti korábbi beszélgetésekre utalva a főtitkár azt írta:
 
Az olcsó munkaerő és a szociális dömping nem a legjobb módja a beruházások megnyerésének, mivel középtávon agyelszívást generál és a minőségi munkaerő hiányához vezet, amit nem lehet a túlmunkával orvosolni. Minden sikeres gazdaság és munkaerőpiac azt igazolja, hogy a beruházások és a fenntartható növekedés lényegi tényezői a magasabb képzettség és a nagyobb bérek."
 

Képtalálat a következőre: „Luca Visentini https”

Luca Visentini hálás azért, a kormánnyal folytatott párbeszédért, amelyet a magyarországi szociális párbeszéd javítása és megerősítése érdekében alakítottak ki, de ezt a törvényt azonban a szociális partnerekkel, a szociális párbeszéd intézményeiben történő konzultáció nélkül fogadták el.
 
A néhány szakszervezeti konföderáció képviselőivel, az egyes parlamenti képviselők által informálisan folytatott konzultációk hasznosak lehetnek, de semmi esetre sem helyettesítik az intézményesített szociális párbeszédet, ami iránt Ön és a kormánya is elkötelezte magát.
 
A magyar szakszervezetek nyitottak a tárgyalásra és készek az érdemi párbeszédre, ahogy az ESZSZ is kész a tárgyalások segítésére.
 
A szakszervezetek ugyanakkor továbbra is követelik a törvény visszavonását és a tárgyalások megkezdését a következő kérdésekben: a túlmunka szabályozása, a minimálbérek növelése és a cafeteria visszaállítása, a sztrájkjog szabályozása, a szociális párbeszéd intézmények megerősítése és rugalmas nyugdíjrendszer visszaállítása.
 
atv.hu / 24.hu